Sastojak: biber
Posni restovani krompir
Sastojci za posni restovani krompir:
500g krompira,
1 praziluk,
2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo),
1 kašičica vegete,
1/2 kašičice aleve paprike,
so i biber po ukusu.
Posne lazanje sa sočivom
Sastojci za posne lazanje sa sočivom:
posni listovi za lazanje,
200g crvenog sočiva,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
1 konzerva (400g) paradajz sosa,
200g posni bešamela,
1 crvena paprika,
2 šargarepe,
2 kašike maslinovog ulja,
so, biber, sušeni origano,
posni sir za posipanje (opciono).
Posni kačamak sa tofuom
Sastojci za posni kačamak sa tofuom:
200g kukuruznog brašna (palenta),
1l vode,
200g tofua,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež peršun, seckan (opciono).
Posna tuna salata sa avokadom
Sastojci za posnu tuna salatu sa avokadom:
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku,
1 avokado,
1 mali crveni luk,
1 krastavac,
1 crvena paprika,
sok od 1 limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež peršun, seckan (opciono).
Posni carski mafini
Sastojci za posne carske mafine:
200g tofua,
1 crvena kisela paprika (srednja),
2 kisela krastavčića,
200g brašna,
1 kesica praška za pecivo,
100ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili drugo po izboru),
50ml ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašičica sušenog origana ili drugog začina po izboru.
Posna salata od kelja i jabuke
Sastojci za posnu salatu od kelja i jabuke:
1 glavica kelja,
2 jabuke (po mogućstvu kiselkastih sorti),
1 šargarepa,
1 limun (sok),
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
50g orašastih plodova (orah, badem ili lešnik, po izboru).
Posni pomfrit od celera
Sastojci za posni pomfrit od celera:
1 veći celer (koren),
2-3 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica soli,
1/2 kašičice bibera,
1/2 kašičice belog luka u prahu,
1/2 kašičice dimljene paprike (po želji).
Posni ražnjići sa patlidžanom i paradajzom
Sastojci za posne ražnjiće sa patlidžanom i paradajzom:
1 veći patlidžan,
200 g čeri paradajza,
2 crna luka,
3 kašike maslinovog ulja,
1 kašika balzamiko sirćeta,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posne sataraš makarone
Sastojci za posne sataraš makarone:
200g makarona,
1 crveni luk,
2 zelene paprike,
2 crvene paprike,
4 paradajza,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika svežeg peršuna (opciono).
Posne slane palačinke sa pečurkama
Sastojci za posne slane palačinke sa pečurkama:
Za palačinke:
200g brašna,
500ml mineralne vode,
prstohvat soli,
2 kašike maslinovog ulja.
Za fil od pečuraka:
300g pečuraka (šampinjoni ili druge vrste),
1 crveni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika svežeg peršuna, sitno iseckan (opciono).