Sastojak: biber
Falafel iz rerne
Sastojci za falafel iz rerne: 1 šolja sirovih leblebija, 1 glavica seckanog crnog luka, 2 čena seckanog belog luka, 2 kašičice slatke paprike, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog kumina, čili, biber, peršunov list, korijander, 1-2 kašike brašna, ulje.
Posne njoke u kremastom sosu od spanaća
Sastojci za posne njoke u kremastom sosu od spanaća: 400g krompira, 100g brašna + još po potrebi, 1/4 kašičice muskantnog oraha, kašičica soli. Za sos: 1 crni luk, 2 čena belog luka, 250g očišćenog svežeg spanaća, 2 kašike brašna, 1 šoljica belog vina, 2 šoljice vode, 50g sirovog indijskog oraha, 1 kašika soja sosa, so, biber.
Mediteranska fokača
Sastojci za Mediteransku fokaču: 800g brašna, 10g suvog kvasca, 15g sitne morske soli, 500ml mlake vode, 10g šećera, 75ml maslinovog ulja. Nadev: mini paradajz, masline, sveži bosiljak, sveži ruzmarin, sveži origano, krupna morska so, biber.
Posni burgeri od pasulja i kinoe
Sastojci za posne burgere od pasulja i kinoe: 200g kinoe, 1 konzerva crvenog pasulja, 1 konzerva crnog pasulja, 1 kašika kikiriki putera, 1 1/2 kašičice dimljene paprike, 3 kašičice vegete, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašičica crnog luka u prahu, 1/4 kašičice bibera.
Zapečene lignje sa krompirom
Sastojci za zapečene lignje sa krompirom: 1kg neočisćenih lignji, 1kg krompira, 1 veci luk, 1 veća šargarepa, 2-3 čena belog luka, 1dl paradajz soka, 1-1,5 dl vina, so, biber, maslinovo ulje.
Gulaš sa pečurkama, sojom i pečenim paprikama
Sastojci za gulaš sa pečurkama, sojom i pečenim paprikama: 200g šampinjona, 300g pečenih crvenih paprika, 50g sojinih šnicli, 1/2 praziluka, 250ml soka od paradajza, 1 šaka maslina, so, biber, origano, ulje.
Posne ćufte sa orasima i hlebom
Sastojci za posne ćufte sa orasima i hlebom: 3 kriške hleba, 150g mlevenih oraha, 2 čena belog luka, so, vegeta, biber (po želji), aleva paprika, 1 glavica crnog luka, 500ml pasiranog paradajza, 4 kašike ulja, voda po potrebi.
Oslić u kremastom sosu
Sastojci za oslić u kremastom sosu:
1kg oslića,
100g brašna,
dve kriške dvopeka,
100g badema,
peršun,
1 kašika bosiljka,
pola kašike krupne soli,
2 kašike rendanog biljnog kačkavalja,
3 čena belog luka,
pola kašike šećera,
1 kašika zrna kapara,
200ml belog vina,
maslinovo ulje,
so,
mleveni crni biber.
Posna Mimoza salata
Sastojci za posnu Mimoza salatu: 2 veća kuvana krompira, 300g posnog majoneza, 3 kuvane šargarepe, 100g praziluka, 300g kupusa, 1 čen belog luka, sirće, so, biber, ulje.
Posna lazanja sa paradajz sosom
Sastojci za posnu lazanju sa paradajz sosom: kore za lazanju - 250g (pasta bez jaja), paradajz pire - 500g (ili mleveni sveži paradajz), celer - 1/2 struka, bosiljak, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 100ml vode, 250 - 300g mešavine povrća, so, 50ml maslinovog ulja, posni sir. Posni bešamel: 520ml bademovog ili sojinog mleka, 45ml maslinovog ulja, muskatni oraščić, biber, so.