Sastojak: celer
Hobotnica na roštilju
Sastojci za hobotnicu na roštilju:1kg hobotnice,6 kašika soja sosa,6 kašika vina,1 kašičica rendanog celera,1 beli luk,1 kašičica šećera,60ml vode.
Posna čorba od griza i praziluka
Sastojci za posnu čorbu od griza i praziluka:pola glavice crnog luka,2 manje šargarepe,malo celera ( ili paštrnaka),1 kašika začina,600 ml vode,2 kašike pšeničnog griza (može i kukuruzno).
Posni namaz od pasulja i povrća
Sastojci za posni namaz od pasulja i povrća:200g pasulja,3 glavice crnog luka,3 šargarepe,2 korena celera,1 koren peršuna,2 mlada krоmpirа,3 kisela krastavčića,1 peršunov list,malo soli i bibera,malo ulja,senf.
Posni potaž od celera i oraha
Sastojci za posni potaž od celera i oraha:1kg celera,100g crnog luka,100g oraha,1 veza majčine dušice,so,beli biber,maslinovo ulje,4 kašike posne pavlake za kuvanje.
Posni pilav sa somovinom
Sastojci za posni pilav sa somovinom:
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
1 kriška celera,
1kg očišćenih kotleta soma,
100g mladog graška,
2 lovorova lista,
200g pirinča,
50g margarina,
biber,
so,
ulje.
Posna suva paprika punjena semenkama
Sastojci za posnu suvu papriku punjenu semenkama:500g crnog luka,200g šargarepe,2 srednja krompira,300g pirinča,100g suncokretovog semena,150g tikvenog semena,2 kašike susama,1/2 korena celera,2 kašike začina C,1 kašika soli,bibera po ukusu,2dl ulja,30 suvih srednjih paprika.
Posna minestrone supa
Sastojci za posnu minestrone supu: kašika maslinovog ulja, glavica crvenog luka, sitno iseckana, 2 šargarepe, iseckane,stabljika celera, iseckana, 4 šolje bujona od povrća, konzerva oguljenog i na kockice iseckanog paradajza, 120g zelenih mahuna, 1 tikvica, iseckana, šolja svežih listova spanaća, konzerva belog pasulja, šolja sitne posne testenine, grkljančići.
Posne pihtije sa ribom
Sastojci za posne pihtije sa ribom: 200g posnog majoneza + za ukrašavanje, 400g fileta ribe po želji, 170g tunjevine iz konzerve, 150g šargarepe, 200g graška, 200g kukuruza šećerca, 2-3 grančice celera, 2-3 grančice peršuna, 150g mariniranih šampinjona, so, mešavina začina, mleveni biber, 1l hladne vode, 40g Agar-Agara(posni želatin), aleva paprika, rukola, crne masline.
Posna sarma sa pšenicom i orasima
Sastojci za posnu sarmu sa pšenicom i orasima: 1 veća glavica (oko 3kg) kiselog kupusa, 2 veće glavice crnog luka, 2 srednja struka praziluka, 4 veće šargarepe, 2 srednja krompira, 160g pirinča, 150g crvene soje, 3 veća čena belog luka, 1 vezica peršuna, 4 kašike suvih pšeničnih klica, 100g mlevenih oraha, 50g korena celera, 3cm svežeg korena đumbira, 100ml pasiranog paradajza, 2 kašike aleve paprike, 1 kašičica mlevenog bibera, 4 kašičice suvog biljnog začina.
Posna maneštra od mahunarki
Sastojci za posnu maneštru od mahunarki: 100g zelene leće, 100g leblebija iz konzerve, 100g pasulja, 100g korena celera, 150g šargarepe, 100g luka, 2 čena belog luka, 800g paradajz pelata, 50ml maslinovog ulja, 2 lista lovora, ½ vezice peršunovog lista, 2 kašičice suvog začina.