Sastojak: crni luk
Pastrmka sa pečurkama
Sastojci za pastrmku sa pečurkama:
1 pastrmka od 1 kg,
limun,
500 g svežih šampinjona,
brašno,
2 glavice luka,
2 šargarepe,
ulje,
so,
mleveni crni biber,
rukola ili peršun za dekoraciju.
Posna musaka od patlidžana
Sastojci za posnu musaku od patlidžana:
800 g plavog patlidžana,
2 veće glavice luka,
2 šargarepe,
100 g pirinča,
4 paradajza,
pola kašičice bibera,
pola veze peršuna,
2 kašike maslinovog ulja,
origano,
suvi začin,
100 g brašna,
300 g rendanog biljnog sira.
Brodet od školjki na hilandarski način
Brodet od školjki na hilandarski način se priprema na sledeći način:
Školjke (dagnje ili mušule) se dobro operu i očiste, zatim se, tako nekuvane, otvore i iz njih izvadi meso.
Tako očišćeno meso stavlja se u blago posoljenu vodu i kuva dok skoro ne počne da se raspada.
Posne tikvice sa pirinčem
Posne tikvice sa pirinčem se pripremaju na sledeći način:
Tikvice za punjenje se oljušte, izdube kašikom, operu i ostave da se ocede.
Oljušti se dosta crnog luka, sitno isecka i stavi u tavu, sa maslinovim uljem, da se malo izdinsta.
Dimljena skuša sa ćuftama od pasulja
Sastojci za dimljenu skušu sa ćuftama od pasulja:
2 dimljene skuše,
200 g pasulja,
1 kriška hleba,
1 kg crnog luka,
dvopek,
200 ml belog vina,
peršun,
ulje,
so,
mleveni biber.
40 posnih jela za 40 dana posta
Riblji paprikaš: 1 kg sveže bele ribe,
5-6 krompira oljuštenih i isecenih na kocke,
2 šargarepe iseckane na kolutice,
1/2 šolje graška,
peršun,
so,
biber,
ulje.
Posna mućkalica sa sojinim parčićima
Sastojci za posnu mućkalicu:
100 g sojinih parčića,
1 glavica crnog luka,
pola struka praziluka,
2 paprike,
2 paradajza,
peršun,
50 ml ulja,
so,
crni biber.
Posne ćufte od žitarica
Sastojci za posne ćufte od žitarica:
Za pire:
1,6 kg krompira,
glavica crnog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike mešanog začinskog bilja,
muskatni oraščić,
so,
biber,
2 kašike biljnog margarina.
Za sos:
6 kašika maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
kašika peršuna,
pola kašike majčine dušice,
pola kašike ruzmarina,
kašika seckanih maslinki.
Za ćufte:
200 g tunjevine,
20 g pšeničnih klica,
20 g kornflejksa,
prezle.
Ručak Svetog Pantelejmona
Sastojci za ručak Svetog Pantelejmona:
3 dimljene skuše,
6 crvenih babura,
250 g pasulja,
4 glavice crnog luka,
2 češnja belog luka,
2 lista lovora,
2 kašike crvene tucane paprike,
ulje,
so,
biber.
Fileti oslića u sosu od paradajza
Sastojci za filete oslića u sosu od paradajza:
800 g fileta oslića,
200 ml paradajz sosa,
2-3 glavice crnog luka,
5 češenjeva belog luka,
čaša crvenog vina,
peršun,
ruzmarin,
2-3 kašike sirćeta,
100 g palente,
ulje,
so,
biber.