Sastojak: crni luk
Som u sosu od povrća
Sastojci za soma u sosu od povrća:
400 g fileta soma,
2 kašike maslinovog ulja,
2 šargarepe,
1 koren peršuna,
1 crni luk,
1 koren celera,
2 paradajza,
1-2 feferona,
1 paprika,
so,
biber,
peršunov list,
supa od povrća.
Smudj sa posnim majonezom
Sastojci za smuđa sa posnim majonezom:
3 kg smudja,
1 veza bele zeleni,
100 g šargarepe,
150 g korena celera,
1 glavica crnog luka,
2 lovorova lista,
malo bibera u zrnu,
šoljica i po belog vina,
šoljica sirćeta,
posni majonez,
so.
Osvežavajuća posna salata
Sastojci za osvežavajuću posnu salatu:
250 g kuvane pšenice,
7,5 dl vode,
250 g rendanog celera,
1/2 kg nakiselih jabuka,
pola šolje iseckane sveže nane,
manja glavica sitno sečenog crnog luka.
Vinegret (preliv):
2 kašike ulja,
3 kašike jabukovog sirćeta,
2 kašike soka od jabuka,
kašika meda,
2 kašičice rendanog svežeg đumbira.
Posna supa od ovsenih pahuljica
Sastojci za posnu supu od ovsenih pahuljica:
1/2 kg krompira,
2 glavice crnog luka,
1 šargarepa,
kukuruz šećerac,
šaka boranije,
1 koren od peršuna,
3-4 kašike ovsenih pahuljica,
so,
list peršuna.
Posna čorba od kopriva na vodi
Sastojci za posnu čorbu od kopriva:
1 kg lista od kopriva,
2 l vode,
1 glavica crnog luka,
1 veza peršuna,
4 čena belog luka,
3 kašike brašna,
2 kašike biljnog začina,
1 dl jabukovog sirćeta,
so,
malo vode.
Posna krompir salata na vodi
Sastojci za posnu krompir salatu na vodi:
5-6 velikih krompira,
2 veće glavice crnog luka,
so,
jabukovo sirće.
Pire od tunjevine u limunu
Sastojci za pire od tunjevine u limunu:
1 konzerva tunjevine,
2 manje glavice crnog luka,
90 g margarina,
so,
1 kašičica soka od limuna,
2 limuna srednje veličine,
masline za dekoraciju po želji.
Posna čorba sa povrćem na vodi
Sastojci za posnu čorbu sa povrćem:
1 krompir,
1 šargarepa,
1 glavica crnog luka,
1 crvena paprika,
2 dl vode,
2 dl soka od paradajza,
2 kašike začina,
1 veza peršuna,
so.
Posne sarmice od blitve
Sastojci za posne sarmice od blitve:
2 šolje pirinča,
3 veze mladog luka ili 3 manje glavice crnog luka,
250 g šampinjona,
listovi blitve,
so,
biber,
vegeta,
kašičica ljutog ajvara,
mirođija,
belo vino.
Posne pečurke sa sosom od avokada
Sastojci za posne pečurke sa sosom od avokada:
250 g seckanih pečuraka,
3 kašike maslinovog ulja,
biber,
so,
1/2 dl belog vina,
2-3 zrela ploda avokada,
sok od 1 limuna,
2 velike kašike paradajz pirea,
pola glavice sitno iseckanog crnog luka,
četvrtina sveže ljute papričice,
kašika sitno izdrobljenog lista korijandera.