Sastojak: crni luk
Pašteta od sardine i kiselih krastavčića
Sastojci za paštetu od sardine i kiselih krastavčića:
2 konzerve sardine,
šolja maslinovog ulja (može i suncokretovo),
2-3 čena belog luka,
1 glavica crnog luka,
3 kisela krastavčića srednje veličine,
kašika kečapa,
so.
Posna čorba od lisičarki
Za posnu čorbu od lisičarki potrebno je: 400 g lisičarki, glavica crnog luka, 50 g margarina, 3 čena belog luka, jedna šargarepa, kašika seckanog svežeg peršuna, beli biber, so po ukusu
Posni namaz od sardine
Sastojci za posni namaz od sardine:
125 g margarina,
1 konzerva sardina,
1 glavica crnog luka,
sok od 1/2 limuna,
peršun,
so,
biber.
Krem čorba od pečuraka
Potrebno je:
300 gr šampinjona,
50 gr margarina,
3 kašike brašna,
manja glavica crnog luka,
1 litar vode,
peršunov list,
1/2 limuna,
biber,
so.
Priprema:
...
Brodet od morske ribe
Potrebno je:
3 oslića,
3 skuše,
3 paradajza,
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
2 lovorova lista,
50 ml alkoholnog sirćeta,
100 ml maslinovog...
Čorba od kupusa
Za posnu čorbu od kupusa potrebno je: 500 gr kupusa, 4 krompira, glavica crnog luka, 300 gr pasulja, 2 glavice celera, 2 kašike paradajz pirea, bio začin, so, biber
Čorba od blitve sa pirinčem
Potrebno je:
3 veze blitve,
šoljica pirinča,
glavica crnog luka,
1/2 kašičice aleve paprike,
kašika brašna,
4 kašike ulja,
so.
Priprema:
Opranu, očišćenu i iseckanu...
Supa od paradajza
Potrebno je:
1/2 kg svežeg paradajza ili 2-3 kašike paradajz pirea,
3 kašike ulja,
glavica crnog luka,
2 kašike brašna,
peršun,
1 celer,
so,
...
Kisele paprike punjene pasuljem
Potrebno je:
1/2 kg pasulja tetovca,
3 glavice crnog luka,
kašika ulja,
kašika brašna,
aleva paprika,
so,
biber,
8 većih kiselih paprika babura.
Priprema:
1/2 kg pasulja tetovca otrebiti, oprati, naliti vodom i kuvati.
Kad...
Čorba od krompira i koprive
Za posnu čorbu od krompira i koprive potrebno je: 500 gr koprive, 2-3 krompira, glavica crnog luka, kašika brašna, kašika začina od povrća, beli luk u prahu, so, sok od 1/2 limuna