Sastojak: crni luk
Zapečena pastrmka sa povrćem
Sastojci za zapečenu pastrmku sa povrćem:
4 pastrmke,
300 g crnog luka,
300 g paradajza,
300 g paprike,
3 čena belog luka,
100 ml belog vina,
3 kašike ulja,
peršun,
celer,
biber,
so.
Posna krompir salata
Sastojci za posnu krompir salatu:
1 kg krompira,
3 glavice crnog ili crvenog luka,
1 dl ulja,
1 dl vinskog sirćeta,
1 kašika persunovog lišća,
biber,
so.
Posni namaz od pasulja i rena
Za namaz od pasulja i rena potrebno je: 1 veća konzerva crvenog pasulja,
1 iseckan čen belog luka,
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana,
rena po ukusu, najmanje 1 kašičica, a moze i više,
ulje,
sirće,
so,
biber,
sitno seckan peršun.
Bundeva punjena pasuljem i ribom
Sastojci za bundevu punjenu pasuljem i ribom:
1 slatka bundeva od 5 kg,
800 g krupnog pasulja tetovca,
800 g crnog luka,
250 ml. ulja,
aleva paprika,
so,
biber,
mešavina začina,
1 dimljena skuša.
Posna prolećna supa
Sastojci za posnu prolećnu supa:
1/2 glavice crnog luka,
2 kašike brašna,
5 kašika ulja,
3 čena belog luka,
1 kašičica iseckanog svežeg peršuna,
2 šargarepe,
1 kašičica paradajz pirea,
250 g očišćenog krompira,
350 g graška,
mešavina začina.
Posna supa od povrća
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.
Posna pica sa paradajzom
Za pizzu sa paradajzom potrebno je: 1 testo za picu, 1 šolja pečurki, 1 zreo paradajz, 2-3 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ruzmarina, malo nane, 1 češanj belog luka, 1 šolja kečapa, malo ljute paprike (po želji), malo ulja.
Posne makarone sa pečurkama
Sastojci za posne makarone sa pečurkama:
500 gr makarona,
500 gr pečuraka,
100 gr graška,
2 čena belog luka,
1 glavica crnog luka,
1 caša belog vina,
1 kašika brašna,
2 kašike biljnog margarina,
1/2 caše ulja,
so.
Posne makarone sa spanaćem
Sastojci za Posne makarone sa spanaćem:
1/2 kg makarona,
1 kg spanaća,
1 glavica crnog luka,
1 šargarepa,
1 kašika celerovog lista,
1 stabljika celera, sitno iseckana,
1/2 šolje ulja,
biber,
so.
Posne lazanje
Sastojci za posne lazanje:
9 listova lazanje (možete naći posne kore za lazanje, bez jaja, u bolje snabdevenim prodavnicama, ako ne nađete, možete koristiti i debele kore za gibanicu ili pitu),
1 glavica crnog luka,
soja u ljuspicama,
2 šolje sosa od paradajza,
2 čena belog luka,
origano,
sojino mleko (ili voda u kojoj se kuvalo povrće),
ulje,
2 kašike brašna,
beli biber,
sir od soje (po želji).