Sastojak: đumbir
Posni medenjaci sa višnjom
Sastojci za posne medenjake sa višnjom:
2 šolje integralnog brašna,
1/2 šolje smeđeg šećera,
1/2 šolje posnog sirupa ili agava sirupa,
1/2 šolje biljnog ulja (npr. ulje od suncokreta),
1/4 šolje posnog mleka (npr. bademovo ili sojino mleko),
1 kašičica sode bikarbone,
1 kašičica cimeta,
1/2 kašičice mlevenog đumbira,
prstohvat soli,
višnje bez koščica (sveže ili smrznute).
Posni tofu u kari sosu
Sastojci za posni tofu u kari sosu:
250g posnog tofua,
1 crvena paprika,
1 šargarepa,
1 luk,
2 čena belog luka,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika kari praha,
1/2 kašičice kurkume,
1/2 kašičice đumbira u prahu,
1 konzerva (400 ml) kokosovog mleka,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za posipanje (opciono),
kuvani pirinač za posluživanje.
Posno povrće sa kikirikijem
Sastojci za posno povrće sa kikirikijem:
2 šolje iseckanog povrća po izboru (šargarepa, brokoli, karfiol, paprika, paradajz, grašak, itd.),
1/2 šolje kikirikija (može biti sveži, pečeni ili neslani, zavisno o vašem ukusu),
2 kašike sojinog sosa,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica sveže rendanog đumbira,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašičica meda ili sirupa od agave (opciono, za dodatnu slatkost),
prstohvat bibera,
sveži peršun ili korijander za garnituru (opciono).
Posni tofu na kineski način
Sastojci za posni tofu na kineski način:
Marinada:
400g tofu sira, čvrstog, isečenog na kocke,
3 kašike soja sosa (posnog),
1 kašika susamovog ulja,
1 kašika agava sirupa ili smeđeg šećera,
2 čena belog luka,
1 kašičica svežeg đumbira,
1/2 kašičice ljute tucane paprike (opciono).
Prženje:
2 kašike biljnog ulja (npr. susamovo ili ulje od kikirikija),
1 crvena paprika,
1 šargarepa,
1 šolja brokolija,
3 zelene lukovice.
Sos:
3 kašike soja sosa (posnog),
2 kašike susamovog ulja,
1 kašika agava sirupa ili smeđeg šećera,
1 kašika sirćeta od pirinča,
1 kašika kukuruznog skroba (opciono, za gustinu).
Posne tofu rolnice sa povrćem
Sastojci za posne tofu rolnice sa povrćem:
200 g tofu sira,
1 šargarepa,
1 tikvica,
1 crvena paprika,
2 šolje prokuvane i ohlađene kinoe,
2 kašike sojinog sosa,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica svežeg đumbira,
1 kašičica belog luka u prahu,
So i biber po ukusu,
Listovi riže za umotavanje.
Sastojci za umak:
3 kašike sojinog sosa,
1 kašika susamovog ulja,
1 kašika soka od limete,
1 kašika javorovog sirupa ili agava sirupa,
1 kašičica svežeg đumbira.
Posni mafini sa bundevom
Sastojci za posne mafine sa bundevom:100g brašna,5g praška za pecivo,1/2 kašičice soli,cimet,đumbir,muskatni oraščić,4 kašike maslinovog ulja,3 kašike meda,3/4 šolje bundeve, izgnječene u pire.
Posni kolačići od leblebija
Sastojci za posne kolačiće od leblebija:500g pečenih leblebija,100g pšeničnog belog brašna,100g šećera,200g nekog džema ili još bolje marmelade,2dl vode (ili više po potrebi),1 kesica praška za pecivo,1 kašičica cimeta,1 kašičica đumbira u prahu,½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića.
Posne kuglice od leblebija sa bananom i čokoladom
Sastojci za posne kuglice od leblebija sa bananom i čokoladom:350g pečenih leblebija,250g očišćenih zrelih mekanih banana,200g posne crne čokolade,40g ulja (može i ne mora),50g šećera,1 kesica vanilin šećera,1 kašičica cimeta,1 kašičica đumbira.
Posna čorba sa krompirom i batatom
Sastojci za posnu čorbu sa krompirom i batatom:4 krompira,1 glavica luka,1 šargarepa,2 stabiljke celera,200ml kuvanog paradajza,prstohvat kumina,20ml maslinovog ulja,50ml crnog vina,1 veći batat,po želji đumbir,kari po ukusu,150g bundeve,so i biber.
Posna salata od maslačka
Sastojci za posnu salatu od maslačka:1⁄2kg listova maslačka,2 jabuke,1 crveni luk,1⁄2 šoljice tahinija (sos od susama),1 šoljica sveže ceđenog soka od pomorandže,1 kašika narendanog đumbira,1⁄2 kašičice cimeta,1/2 kašičice karija,malo maslinovog ulja,so.