Sastojak: krompir
Posni spanać sa krompirom
Sastojci za posni spanać sa krompirom:
1/2 kg spanaća,
4 krompira,
1/2 glavice luka,
ulje,
so,
vegeta.
Najukusniji posni krompir
Sastojci za najukusniji posni krompir:
1/2 kg krompira,
1 glavica crnog luka,
2 kašičice aleve paprike,
20 g margarina,
vegeta,
biber,
ulje.
Punjene lignje na mediteranski način
Sastojci za punjene lignje na mediteranski način:
1 kg srednjih lignji,
2 čena belog luka,
50 ml belog vina,
500 g paradajza iz konzerve,
1 kg krompira,
maslinovo ulje,
malo vegete.
Orade sa blitvom
Sastojci za orade sa blitvom:
2 orade,
200 ml belog vina,
1 manja glavica belog luka,
150 ml maslinovog ulja,
so,
biber,
vegeta,
grančica ruzmarina,
500 g blitve,
400 g krompira,
2 čena belog luka.
Zapečeni krompir sa maslinama
Sastojci za zapečeni krompir sa maslinama:
4 veća krompira,
100 g maslina,
2 paradajza,
1 dl soka od paradajza,
dve glavice crvenog luka,
suvi začin,
ulje,
mala šargarepa.
Posni šnite od sočiva i pečurki
Sastojci za posno šnite od sočiva i pečurki:
500 g sočiva,
375 g pečurki po želji,
250 g smrznutog kukuruza,
2 krompira,
2 šargarepe,
2 čena belog luka,
glavica crnog luka,
pola kašičice sušene majčine dušice,
pola veze peršuna,
kašika brašna,
ulje,
so,
biber.
Riba punjena povrćem
Sastojci za ribu punjenu povrćem:
dve veće morske ili rečne ribe po želji (skuša, smuđ, pastrmka),
1 kg krompira,
300 g šargarepe,
250 g smrznutog graška,
2-3 manje glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
3-4 kašike povrtnog bujona iz kocke,
veza peršuna,
3-4 kašike ulja,
limun,
biber,
so,
pomorandža.
Posna čorba sa krompirom
Sastojci za posnu čorbu sa krompirom:
1/2 kg krompira,
glavica crnog luka,
dve šargarepe,
jedan praziluk,
dva čena belog luka,
mleveni paradajz (paradajz pire),
suvo povrće,
vegeta,
so,
biber,
brašno,
voda.
Đuveč sa somovinom
Sastojci za đuveč sa somovinom:
750 g somovine,
1 dl ulja,
2 veće glavice crnog luka,
2 paprike iz turšije (ili sveže),
2 krompira,
kašičica soli,
biber,
šoljica pirinča,
1 paradajz,
peršunov list,
kašičica aleve paprike.
Zapečene sardele
Sastojci za zapečene sardele:
1,2 kg svežih sardela,
2 kašike kapra,
1 veza peršuna,
2 čena belog luka,
1 limun,
2 crvene paprike,
2 grančice majčine dušice,
500 g krompira,
ulje,
so,
biber.