Sastojak: maslinovo ulje
Posni namaz od patlidžana
Sastojci za posni namaz od patlidžana:
2 srednja patlidžana,
1 veći čen belog luka sitno iseckan,
2 kašičice mlevenog kima,
sok od jednog limuna,
3 kašike maslinovog ulja,
so i mleveni biber po ukusu,
2 kašike sitno seckanog lista peršuna.
Posno predjelo od pečenog patlidžana
Sastojci za posno predjelo od pečenog patlidžana:
1 veliki patlidžan,
4-5 kašika maslinovog ulja,
1 čen belog luka sitno iseckanog,
1 komadić svežeg đumbira sitno narendanog,
1 veći paradajz oljušten...
Dimljeni losos u sosu od brusnice
Sastojci za dimljeni losos u sosu od brusnice:
600 g dimljenog lososa,
1 kašika maslinovog ulja,
50 ml crvenog vina,
30 g sušene brusnice,
50 g džema od brusnice,
600 gr barenog mladog krompira,
1 glavica zelene salate ili brokolija,
150 ml paradajz pirea,
so,
biber.
Zeleni kari
Sastojci za zeleni kari:
4 zelene ljute paprike,
5 kašika brašna,
kašika šećera,
2 kašike svežeg seckanog peršuna,
7 kašika senfa,
10 kašika maslinovog ulja,
morska so po ukusu,
biber u zrnu.
Posna salata od spanaća i borovnica
Sastojci za posnu salatu od spanaća i borovnica:
200 g mladog spanaća,
veća jabuka,
5 zrna oraha,
šaka suncokretovog semena,
150 g borovnica,
kašičica meda,
kašičica ljutog senfa,
limun,
1 dl jabukovog sirćeta,
maslinovo ulje,
so i biber.
Posni sendviči sa paradajzom
Sastojci za posne sendviče sa paradajzom:
6 velikih paradajza,
5 kašika maslinovog ulja,
4 parčeta tosta,
čen belog luka,
8 kašičica paradajz pirea,
so i biber po ukusu.
Posna salata sa kukuruzom
Sastojci za posnu salatu sa kukuruzom:
400 g kukuruza,
7 kiselih krastavčića,
1 struk mladog luka,
4 kašike ekstra ceđenog maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
2 kašičice mirođije,
2 lista svežeg ruzmarina,
3-4 maslinke,
1/2 kašičice soli,
kašičica bibera.
Mešana riblja salata
Sastojci za mešanu riblju salatu:
2 velike konzerve tunjevine,
200 g sardela iz konzerve,
1 zelena salata,
4 veća paradajza,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka
1 veza peršuna,
200 g boranije,
2 šake crnih maslina,
sok od 2 limuna,
6 kašika maslinovog ulja,
biber,
so.
Posna supa od celera i krompira
Sastojci za posnu supu od celera i krompira:
šolja sitno seckanog celera,
1 krompir,
1/2 glavice crnog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
kašika brašna,
1/2 kašike aleve paprike,
biber,
so,
limunov sok,
začin od sušenog povrća.
Posna pasta sa gamborima i brokolijem
Sastojci za posnu pastu sa gamborima i brokolijem:
500 g očišćenih velikih gambora,
500 g posnih špageta ili paste po izboru,
kašika maslinovog ulja,
200 g cvetova brokolija,
2 čena belog luka,
kašika soka od limuna,
jedna ljuta zelena paprika,
so po ukusu.