Sastojak: maslinovo ulje
Tunjevina u umaku
Sastojci za tunjevinu u umaku:
6 komada sveže tunjevine,
maslinovo ulje,
crne masline,
dva čena belog luka,
suvo belo vino,
malo kapra,
origano,
brašno,
400 g pasiranog paradajza,
so,
biber.
Posni paprikaš sa patlidžanom i tikvicama
Sastojci za posni paprikaš sa patlidžanom i tikvicama:
1 veći patlidžan isečen na kockice,
0,5 dl maslinovog ulja,
2 glavice crnog luka iseckanog na kockice,
5 čenova belog luka sitno iseckanog,
100 g integralnog pirinča,
1 srednja tikvica oljuštena i iseckana na kockice,
1 babura iseckana na komadiće,
3 veća paradajza iseckana na kockice,
1 dl crnog vina,
5 dl vode,
1/2 kašičice soli,
1/4 kašičice tucane crvene paprike,
2 kašike svežeg bosiljka sitno iseckanog,
2 kašike svežeg peršuna sitno iseckanog,
2 kašičice svežih listića ruzmarina.
Posni namaz od patlidžana
Sastojci za posni namaz od patlidžana:
2 srednja patlidžana,
1 veći čen belog luka sitno iseckan,
2 kašičice mlevenog kima,
sok od jednog limuna,
3 kašike maslinovog ulja,
so i mleveni biber po ukusu,
2 kašike sitno seckanog lista peršuna.
Posno predjelo od pečenog patlidžana
Sastojci za posno predjelo od pečenog patlidžana:
1 veliki patlidžan,
4-5 kašika maslinovog ulja,
1 čen belog luka sitno iseckanog,
1 komadić svežeg đumbira sitno narendanog,
1 veći paradajz oljušten...
Dimljeni losos u sosu od brusnice
Sastojci za dimljeni losos u sosu od brusnice:
600 g dimljenog lososa,
1 kašika maslinovog ulja,
50 ml crvenog vina,
30 g sušene brusnice,
50 g džema od brusnice,
600 gr barenog mladog krompira,
1 glavica zelene salate ili brokolija,
150 ml paradajz pirea,
so,
biber.
Zeleni kari
Sastojci za zeleni kari:
4 zelene ljute paprike,
5 kašika brašna,
kašika šećera,
2 kašike svežeg seckanog peršuna,
7 kašika senfa,
10 kašika maslinovog ulja,
morska so po ukusu,
biber u zrnu.
Posna salata od spanaća i borovnica
Sastojci za posnu salatu od spanaća i borovnica:
200 g mladog spanaća,
veća jabuka,
5 zrna oraha,
šaka suncokretovog semena,
150 g borovnica,
kašičica meda,
kašičica ljutog senfa,
limun,
1 dl jabukovog sirćeta,
maslinovo ulje,
so i biber.
Posni sendviči sa paradajzom
Sastojci za posne sendviče sa paradajzom:
6 velikih paradajza,
5 kašika maslinovog ulja,
4 parčeta tosta,
čen belog luka,
8 kašičica paradajz pirea,
so i biber po ukusu.
Posna salata sa kukuruzom
Sastojci za posnu salatu sa kukuruzom:
400 g kukuruza,
7 kiselih krastavčića,
1 struk mladog luka,
4 kašike ekstra ceđenog maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
2 kašičice mirođije,
2 lista svežeg ruzmarina,
3-4 maslinke,
1/2 kašičice soli,
kašičica bibera.
Mešana riblja salata
Sastojci za mešanu riblju salatu:
2 velike konzerve tunjevine,
200 g sardela iz konzerve,
1 zelena salata,
4 veća paradajza,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka
1 veza peršuna,
200 g boranije,
2 šake crnih maslina,
sok od 2 limuna,
6 kašika maslinovog ulja,
biber,
so.