Sastojak: mlevena paprika
Posne sarme sa šampinjonima
Sastojci za posne sarme sa šampinjonima:
1 glavica kiselog kupusa,
500 g šampinjona ili mešavine pečuraka (iseckanih),
1 šolja pirinča,
1 glavica crnog luka (sitno iseckana),
2 čena belog luka (sitno iseckana),
1 šargarepa (rendana),
1 kašika mlevene paprike,
so, biber po ukusu,
2 kašike ulja,
1 lovorov list,
1 kašika paradajz pirea,
voda ili povrtni bujon.
Posni punjeni batat povrćem i humusom
Sastojci za posni punjeni batat povrćem i humusom:
4 srednja batata,
1 šolja humusa,
1 crvena paprika, iseckana,
1/2 šolje kukuruza (može i iz konzerve),
1 crni luk, sitno iseckan,
1 tikvica, iseckana na kockice,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
prstohvat kima i mlevene paprike,
svež peršun za dekoraciju.
Posna kinoa sa bundevom i keljom
Sastojci za posnu kinou sa bundevom i keljom:
1 šolja kinoe,
300 g bundeve, isečene na kockice,
150 g kelja, sitno naseckanog,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
1/2 kašičice mlevenog kumina,
1/2 kašičice mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
sok od pola limuna,
2 šolje povrćnog bujona.
Posni čili sa kukuruzom i bundevom
Sastojci za posni čili sa kukuruzom i bundevom:
400 g bundeve, isečene na kocke,
1 konzerva kukuruza (oko 200 g),
1 konzerva crvenog pasulja (oko 400 g), ispranog i oceđenog,
1 crveni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 konzerva paradajza iseckanog (400 g),
1 kašika mlevene paprike (ili čili praha, po ukusu),
1 kašičica kumina,
1 kašika maslinovog ulja,
500 ml povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
svež korijander za dekoraciju (po želji).
Posni punjeni patlidžan sa sočivom i povrćem
Sastojci za posni punjeni patlidžan sa sočivom i povrćem:
2 srednja patlidžana,
100 g crvenog ili zelenog sočiva,
1 crveni luk, sitno seckan,
1 crvena paprika, sitno seckana,
1 šargarepa, sitno seckana,
2 čena belog luka, sitno seckana,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica mlevene paprike,
1/2 kašičice kumina (opciono),
200 ml paradajz pelata (ili svežeg paradajza),
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posne ćufte od leblebija u paradajz sosu
Sastojci za posne ćufte od leblebija u paradajz sosu:
Za ćufte:
400 g kuvanih leblebija (ili konzerviranih, oceđenih),
1 mala glavica crnog luka (sitno seckana),
2 čena belog luka (sitno seckana),
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica mlevenog kima,
1 kašičica mlevene paprike,
2 kašike brašna (pšenično, integralno ili bezglutensko),
2 kašike seckanog peršuna,
so i biber po ukusu.
Za sos:
500 ml paradajz sosa (pasata ili sitno seckani paradajz),
1 kašika maslinovog ulja,
1 crveni luk (sitno seckan),
2 čena belog luka (sitno seckana),
1 kašičica šećera ili agave sirupa (po želji),
so, biber i bosiljak po ukusu.
Posne bolonjeze od sočiva
Sastojci za posne bolonjeze od sočiva:
1 šolja sočiva (zelena ili smeđa),
1 crni luk, sitno seckan,
2 šargarepe, iseckane na kockice,
2 stabljike celera, iseckane na kockice,
3 čena belog luka, sitno seckana,
1 konzerva (400 g) seckanog paradajza,
2 kašike paradajz pirea,
1 kašičica suvog origana,
1 kašičica suvog bosiljka,
1 kašičica mlevene paprike,
2 šolje povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
200 g testenine po izboru (posne).
Posni gulaš sa sojom i povrćem
Sastojci za posni gulaš sa sojom i povrćem:
200 g sojinih komadića,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
2 šargarepe,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
2 paradajza,
1 krompir,
2 kašike ulja,
1 kašičica mlevene paprike,
1 kašičica sušenog origana,
so i biber po ukusu,
500 ml povrćnog bujona.
Posna pita od krompira
Sastojci za posnu pitu od krompira:
500 g kora za pitu,
4 srednja krompira,
2 glavice crnog luka,
1 šolja ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika mlevene paprike,
voda za premazivanje kora.
Posna musaka sa sojom i tikvicama
Sastojci za posnu musaku sa sojom i tikvicama:
2 srednje tikvice,
200 g sojinih komadića,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka,
2 srednja krompira,
2 šargarepe,
1 paprika,
400 ml paradajz sosa,
1 kašičica mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
2 kašike ulja,
svež peršun za dekoraciju.