- Advertisement -
Sastojci za posne ćufte od leblebija u paradajz sosu:
Za ćufte:
- 400 g kuvanih leblebija (ili konzerviranih, oceđenih),
- 1 mala glavica crnog luka (sitno seckana),
- 2 čena belog luka (sitno seckana),
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 1 kašičica mlevenog kima,
- 1 kašičica mlevene paprike,
- 2 kašike brašna (pšenično, integralno ili bezglutensko),
- 2 kašike seckanog peršuna,
- so i biber po ukusu.
Za sos:
- 500 ml paradajz sosa (pasata ili sitno seckani paradajz),
- 1 kašika maslinovog ulja,
- 1 crveni luk (sitno seckan),
- 2 čena belog luka (sitno seckana),
- 1 kašičica šećera ili agave sirupa (po želji),
- so, biber i bosiljak po ukusu.
Posne ćufte od leblebija u paradajz sosu se pripremaju na sledeći način:
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite crni i beli luk dok ne postanu mekani, oko 5 minuta. U blenderu ili multipraktiku pomešajte leblebije, prženi luk i beli luk, kim, mlevenu papriku, brašno, peršun, so i biber. Miksujte dok smesa ne postane glatka i povezana.
- Oblikujte ćufte od smese i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih maslinovim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.
- Dok se ćufte peku, pripremite paradajz sos. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte crni luk i beli luk i pržite dok ne omekšaju. Dodajte paradajz sos, šećer, so, biber i bosiljak. Kuvajte na srednjoj vatri 10-15 minuta.
- Kada su ćufte gotove, prelijte ih toplim paradajz sosom i poslužite odmah, uz testeninu, pirinač ili hleb.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posne ćufte od leblebija u paradajz sosu
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -