POSNA JELA SA SASTOJKOM: muskatni oraščić
Posna lazanja sa paradajz sosom
Sastojci za posnu lazanju sa paradajz sosom: kore za lazanju - 250g (pasta bez jaja), paradajz pire - 500g (ili mleveni sveži paradajz), celer - 1/2 struka, bosiljak, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 100ml vode, 250 - 300g mešavine povrća, so, 50ml maslinovog ulja, posni sir. Posni bešamel: 520ml bademovog ili sojinog mleka, 45ml maslinovog ulja, muskatni oraščić, biber, so.
Posna torta sa žitom
Sastojci za Posnu tortu sa žitom:
150 g spremljenog žita,
350 g oraha,
500 g kristal šećera,
375 g brašna,
250 g meda,
2,5 dl piva,
2 vanilin šećera,
1 kesica sode bikarbone,
malo muskatnog oraščića.
Postan sos od jabuka
Sastojci za Postan sos od jabuka:
2 kg jabuka,
220 ml soka od jabuke,
sok od jednog limuna,
100 g smeđeg šećera,
kašičica cimeta,
muskatni orašćič po želji,
puter po želji.