Sastojak: paradajz pire
Posni pirinač na manastirski način
Sastojci za posni pirinač na manastirski način:1 i 1/2 šolje pirinča,1 glavica crnog luka,1 velika paprika, crvena ili zelena,10 crnih maslina,1 šargarepa,2 kašike paradajz pirea,1 mala tikvica,150g pečuraka,so,ulje,peršun,1 kašika suve nane.
Posna kisir salata
Sastojci za posnu kisir salatu:1 kašičica margarina,1 čaša bulgura,2 čaše ključale vode,mladi luk,crvena i zelena paprika,ljuta papričica,paradajz,krastavac,1 kašika limunovog soka,sveži peršun,so,biber,1 glavica crnog luka,2 kašike paradajz pirea,50ml maslinovog ulja.
Posna čorba od crvenog sočiva
Sastojci za čorbu od crvenog sočiva:200g crvenog sočiva,1,5l vode,1 kašika soli,1 kašičica bibera,1 kašika paradajz pirea,1 kašika slatke mlevene paprike,4 kašike ulja,40g margarina,sušena mlevena nana,1 limun.
Posna lazanja sa paradajz sosom
Sastojci za posnu lazanju sa paradajz sosom: kore za lazanju - 250g (pasta bez jaja), paradajz pire - 500g (ili mleveni sveži paradajz), celer - 1/2 struka, bosiljak, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 100ml vode, 250 - 300g mešavine povrća, so, 50ml maslinovog ulja, posni sir. Posni bešamel: 520ml bademovog ili sojinog mleka, 45ml maslinovog ulja, muskatni oraščić, biber, so.
Posne letnje sarmice
Sastojci za posne letnje sarmice:
40 listova blitve,
200 g mešavine orzo paste, izraelskog kuskusa, sočiva, ječma, leblebija, kinoe.... ako nemate ovu mešavinu onda 200 g pirinča,
4 veće šargarepe,
1 struk praziluka,
3 veća čena belog luka,
1 ljuta paprika,
2 struka celera,
400 g šampinjona, bukovače ili shitaki,
1 puna kašika sino iseckane mirođije ili peršuna,
suvi začin,
1 kašičica mlevene dimljene paprike,
biber,
so,
2 kašike maslinovog ulja,
2 ravne kašike paradajz pirea.
Pirinač na manastirski način
Sastojci za pirinač na manastirski način:
1,5 šolja pirinča,
1 glavica crnog luka,
1 veća crvena ili zelena paprika,
10 crnih maslina,
1 šargarepa,
2 kašike paradajz pirea,
1 manja tikvica,
150 g pečuraka,
so,
100 ml ulja,
peršun,
1 kašika suve nane.
Posna pašteta od oraha sa maslinama
Sastojci za posnu paštetu od oraha:
200 g mlevenih oraha,
3 glavice crnog luka sitno iseckane,
3 supene kašike maslina sitno seckanih (20-25 kom),
so,
1 supena kašika ulja,
2 supene kašike pirea (soka) od paradajza.
Jota
Sastojci za jotu:
100 g pasulja,
250 g kiselog kupusa,
250 g krompira,
100 g paradajz pirea,
glavica crnog luka,
50 g brašna,
50 g belog luka,
ulje,
so,
crni biber.
Posna francuska mućkalica
Sastojci za posnu francusku mućkalicu:
250 g tikvica,
plavi patlidžan,
400 g paradajza,
2 glavice crnog luka,
crvena i žuta paprika,
2 čena belog luka,
po 3 grančice timijana i origana,
po 2 grančice bosiljka i ruzmarina,
3-4 kašike ulja,
2 kašike paradajz pirea,
100-150 ml povrtnog bujona,
so i biber.
Zapečena posna sarma od svežeg kupusa
Sastojci za zapečenu posnu sarmu od svežeg kupusa:
Za kupus:
1,5 kg svežeg kupusa,
kašika kima,
kašika soli,
voda i velika šerpa.
Za fil:
200 ml ulja,
1 crni luk (može i više),
4 šargarepe,
2 krompira,
koren, stabljika i list celera,
2 manje tikvice,
2-3 kašike paradajz pirea,
začin C,
vegeta,
so,
biber,
povrtna kocka za supu,
veza svežeg peršuna,
bosiljak,
ruzmarin,
do 700 ml vode,
200 g pirinča,
ulje za premazivanje,
kim za posipanje.