Sastojak: paradajz
Marinirani smuđ
Sastojci za mariniranog smuđa:
4 fileta smuđa,
300 g pirinča,
400 g paradajza,
veća glavica luka,
4 kašike ulja,
50 g margarina,
veza peršuna,
50 ml belog vina,
dva-tri čena belog luka,
limun,
so,
biber.
Posna čorba od krompira
Sastojci za posnu čorbu od krompira:
500 g krompira,
2 šargarepe,
1 glavica crnog luka,
peršunov list,
2 sveže paprike,
2 paradajza ili 1 šolja paradajz pirea,
2 šoljice ulja,
vegeta,
biber,
so,
aleva paprika,
1 kašika brašna.
Pikantni ajvar
Sastojci za pikantni ajvar:
5 kg crvene paprike,
2,5 kg patlidžana,
12 čenova belog luka,
2,5 kg mesnatog paradajza,
3 dl ulja,
2,5 dl vinskog sirćeta,
3 feferone,
40 g soli,
20 g suvih začina,
80 g šećera,
2 kašike peršuna.
Posna musaka od povrća
Sastojci za posnu musaku od povrća:
500 g krompira,
veći patlidžan,
2 manje tikvice,
3 paradajza,
maslinovo ulje,
suvi biljni začin,
so,
ruzmarin.
Losos sa belim lukom i paradajzom
Sastojci za lososa sa belim lukom i paradajzom:
4 lososa od po 170 grama,
4 paradajza srednje veličine prepolovljena,
2 kašike maslinovog ulja,
biber,
pola kašičice aleve paprike,
8 grančica majčine dušice,
4 čena belog luka iseckanog.
Zapečeni paradajz
Sastojci za zapečeni paradajz:
6 do 10 zrelih paradajza,
6 čenova belog luka,
2 kašike suvog origana,
125 ml ekstra ceđenog maslinovog ulja,
nekoliko listova svežeg bosiljka,
morska so,
mleveni biber po ukusu.
Gaspačo od lubenice sa ukusom limete
Sastojci za gaspačo od lubenice:
4 kriške lubenice,
crvena paprika isečena na kockice,
šolja iseckanog paradajza,
šolja iseckanog krastavca,
šolja crvenog luka sitno naseckanog,
pola šolje korijandera,
pola šolje nane,
čili papričica,
2 čena belog luka,
sok od po jednog limuna i limete,
pola kašike kumina,
sveže mleveni crni biber,
morska so.
Posne paprike punjene žitom
Sastojci za posne paprike punjene žitom:
8 paprika,
200 g bukovače,
500 g pšenice,
3 čena belog luka,
100 g paradajza,
300 g praziluka,
pola kašičice slatke paprike,
bosiljak
Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem
Za paradajz punjen rižotom i pasuljem potrebno je: 250 g svežeg crvenog pasulja, 750 ml bujona od povrća, 100 g crnog luka, 450 g pirinča, 250 ml crnog vina, 8 komada svežeg paradajza, 3 čena belog luka, kašika svežeg peršuna
Posne tortice od blitve
Sastojci za posne tortice od blitve:
2 kg blitve,
200 g brašna,
4 paradajza,
1 dl belog vina,
4 čena belog luka,
4 kriške dvopeka,
120 g sočiva,
100 g šargarepe.