Sastojak: paradajz
Mornarski brodet
Sastojci za mornarski brodet:
škampine 500 g,
grdobina 250 g,
ugor 250 g,
150 g lignji,
konzerva račića,
1 dl ulja,
3-4 glavice crnog luka,
5-6 čenova belog luka,
300 g paradajz pirea ili svežeg paradajza,
2 kašike brašna,
1,5 dl belog vina,
1 veza peršuna,
2 lista lorbera,
biber u zrnu,
so.
Posna musaka od karfiola
Sastojci za posnu musaku od karfiola:
1 veći karfiol,
glavica crnog luka,
šoljica pirinča,
2-3 paradajza,
ulje,
bio začin,
so,
biber,
peršun,
prezle.
Mešana riblja salata
Sastojci za mešanu riblju salatu:
2 velike konzerve tunjevine,
200 g sardela iz konzerve,
1 zelena salata,
4 veća paradajza,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka
1 veza peršuna,
200 g boranije,
2 šake crnih maslina,
sok od 2 limuna,
6 kašika maslinovog ulja,
biber,
so.
Pastrmka na roštilju
Sastojci za pastrmku na roštilju:
1 kg sveže pastrmke,
1 glavica crnog luka,
1 svež paradajz,
1 zelena paprika,
peršun,
1/4 l ulja,
sok od jednog limuna.
Gravče na tavče
Sastojci za Gravče na tavče:
500 g kuvanog belog pasulja,
4 kašike ulja,
3 zelene paprike,
biber,
kašika aleve paprike,
500 g praziluka,
so,
3 paradajza,
kašika začina od povrća.
Posni paprikaš od mešane ribe
Sastojci za posni paprikaš od mešane ribe:
1 kg bele ribe,
1 kg plave ribe,
500 g crnog luka,
10 suvih šljiva,
1 veza peršuna,
1/2 kuvanog paradajza,
maslinovo ulje,
so,
biber.
Pastrmka u povrću
Sastojci za pastrmku u povrću:
4 fileta pastrmke,
250 g oljuštenog paradajza iz konzerve,
4 manja korena celera sa listovima,
2 glavice luka,
4 kašike maslinovog ulja,
0,5 dl suvog belog vina,
vršna kašičica mariniranih kapara,
malo brašna,
sušenog origana,
so,
biber.
Hobotnica u vinu
Sastojci za hobotnicu u vinu:
1 kg očišćene hobotnice,
800 g pelato paradajza,
0,5 dl maslinovog ulja,
200 g ukiseljenog luka,
3 dl crnog vina,
2 lista lovora,
1 kašičica origana,
crni biber u zrnu,
2 kašike seckanog peršuna
Amur sa povrćem
Sastojci za amur sa povrćem:
1 veći amur,
2 glavice crnog luka,
ulje,
4-5 krompira,
šaka graška,
šaka boranije,
2-3 paradajza,
2-3 paprike,
šolja slatkog kupusa iseckanog na rezance,
2-3 šargarepe.
Jegulja u belom vinu
Sastojci za jegulju u belom vinu:
jegulja teška oko 1 kg,
1 dl maslinovog ulja,
2-3 glavice crnog luka,
4-5 čenova belog luka,
100 g paradajz pirea ili svežeg paradajza,
1 veza peršuna,
0,3 dl lozovače,
1 dl belog vina,
0,3 dl sirćeta,
biber,
so.