Sastojak: peršun
Posna pica sa sirom od indijskih oraha
Sastojci za posnu picu sa sirom od indijskih oraha:
Za testo:
2 šargarepe,
1/2 komorača,
2 čena belog luka,
1/2 manjeg crvenog luka,
4 zelene masline,
1/2 šolje paradajza,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika peršuna,
1 kašika ruzmarina
Posna musaka od patlidžana
Sastojci za posnu musaku od patlidžana:
800 g plavog patlidžana,
2 veće glavice luka,
2 šargarepe,
100 g pirinča,
4 paradajza,
pola kašičice bibera,
pola veze peršuna,
2 kašike maslinovog ulja,
origano,
suvi začin,
100 g brašna,
300 g rendanog biljnog sira.
Brodet od školjki na hilandarski način
Brodet od školjki na hilandarski način se priprema na sledeći način:
Školjke (dagnje ili mušule) se dobro operu i očiste, zatim se, tako nekuvane, otvore i iz njih izvadi meso.
Tako očišćeno meso stavlja se u blago posoljenu vodu i kuva dok skoro ne počne da se raspada.
Posne tikvice sa pirinčem
Posne tikvice sa pirinčem se pripremaju na sledeći način:
Tikvice za punjenje se oljušte, izdube kašikom, operu i ostave da se ocede.
Oljušti se dosta crnog luka, sitno isecka i stavi u tavu, sa maslinovim uljem, da se malo izdinsta.
Posni rezanci sa prazilukom
Potrebno je:
350 g posnih rezanaca,
750 g praziluka,
šargarepa,
koren celera,
2 kašike sitno seckanog peršuna,
150 g paradajza,
ulje,
so,
biber.
Oslić u testu
Sastojci za oslić u testu:
6 fileta od oslića,
1 šargarepa,
1 struk praziluka,
1 tikvica,
1 kafena kašika limunovog soka,
500 g kora za pitu,
peršun,
limun,
ulje,
so,
crni biber.
Posne tikvice sa lukom
Sastojci za posne tikvice sa lukom:
2 tikvice,
mladi luk,
peršun,
brašno,
maslinovo ulje,
sirće,
so.
Dimljena skuša sa ćuftama od pasulja
Sastojci za dimljenu skušu sa ćuftama od pasulja:
2 dimljene skuše,
200 g pasulja,
1 kriška hleba,
1 kg crnog luka,
dvopek,
200 ml belog vina,
peršun,
ulje,
so,
mleveni biber.
40 posnih jela za 40 dana posta
Riblji paprikaš: 1 kg sveže bele ribe,
5-6 krompira oljuštenih i isecenih na kocke,
2 šargarepe iseckane na kolutice,
1/2 šolje graška,
peršun,
so,
biber,
ulje.
Posna mućkalica sa sojinim parčićima
Sastojci za posnu mućkalicu:
100 g sojinih parčića,
1 glavica crnog luka,
pola struka praziluka,
2 paprike,
2 paradajza,
peršun,
50 ml ulja,
so,
crni biber.