Posne tikvice sa pirinčem se pripremaju na sledeći način:
Tikvice za punjenje se oljušte, izdube kašikom, operu i ostave da se ocede.
Oljušti se dosta crnog luka, sitno isecka i stavi u tavu, sa maslinovim uljem, da se malo izdinsta.
U izdinstani luk se sipa pirinač, prethodno otrebljen i opran, sve se to još malo dinsta, a zatim nalije oljuštenim i izrendanim paradajzom sa malo vode.
U ovu smesu se stavi dosta isečenog peršunovog lišća, malo mirođije i soli.
Oceđene tikvice se pune, a na kraju se svaka zatvori poklopcem – kriškom paradajza.
Tako pripremljene tikvice kuvaju se na plotni šporeta ili u rerni.
Tikvice se naliju vodom da ogreznu.
Kada su skoro gotove, preliju se sa još maslinovog ulja i oljuštenim i izrendanim paradajzom.
Kuvaju se još otprilike oko pola sata.
Gotove tikvice se pospu isečenim peršunovim lišćem.
Sastojci za voće sa grudvicama:
800 g voća (jabuke, šljive, kajsije),
1-3 supene kašike šećera,
60 g brašna,
60 g šećera,
90 g mlevenih badema (ili oraha, lešnika), cimet ili vanil šećer (po ukusu),
75 g istopljenog margarina.