Sastojak: peršun
Posna salata od celera i kapra
Sastojci za posnu salata od celera i kapra:
500 g krompira,
200 g celera,
60 g kapra,
50 g maslina,
1 crvena paprika,
100 g posnog majoneza,
so,
biber,
peršun,
vlašac.
Kečiga u vinu sa krompirom
Sastojci za kečigu u vinu sa krompirom:
1 kg kečige,
začin od povrća,
belo vino,
krompir,
limun,
peršun,
so.
Riblja pašteta
Sastojci za riblju paštetu:
3 konzerve tunjevine,
3 čena belog luka,
1 veći krompir,
1 šargarepa,
1 crni luk,
limun,
peršun,
biber,
so.
Posna čorba od pasulja
Sastojci za posnu čorbu od pasulja:
200 g pasulja,
1 glavica crnog luka,
5 čenova belog luka,
sveža ili suva paprika,
1 kašika brašna,
2 šoljice ulja,
aleva paprika,
šargarepa,
peršun,
biber,
so.
Suve paprike punjene krompirom
Sastojci za suve paprike punjene krompirom:
10 suvih paprika,
nekoliko krompira,
2 šoljice pirinča,
250 g crnog luka,
aleva paprika,
brašno,
peršun,
ulje,
so.
Zapečena pastrmka sa povrćem
Sastojci za zapečenu pastrmku sa povrćem:
4 pastrmke,
300 g crnog luka,
300 g paradajza,
300 g paprike,
3 čena belog luka,
100 ml belog vina,
3 kašike ulja,
peršun,
celer,
biber,
so.
Posne paprike punjene pečurkama
Sastojci za posne paprike punjene pečurkama:
2 šoljice ulja,
500 g paradajza,
3 glavice crvenog luka,
2 male šoljice pirinča,
500 g pečuraka,
10 kom paprika,
vezica peršunovog lista,
so.
Posna krompir salata
Sastojci za posnu krompir salatu:
1 kg krompira,
3 glavice crnog ili crvenog luka,
1 dl ulja,
1 dl vinskog sirćeta,
1 kašika persunovog lišća,
biber,
so.
Posni namaz od pasulja i rena
Za namaz od pasulja i rena potrebno je: 1 veća konzerva crvenog pasulja,
1 iseckan čen belog luka,
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana,
rena po ukusu, najmanje 1 kašičica, a moze i više,
ulje,
sirće,
so,
biber,
sitno seckan peršun.
Posni slani rolat sa krompirom
Sastojci za posni slani rolat:
1 kg krompira,
100 g spanaća ili veza blitve,
100 g pirinča,
2 šargarepe,
veza peršuna,
100 g mariniranih šampinjona,
1/2 kašičice aleve paprike,
1/2 kašičice belog luka u prahu,
100 g posnog majoneza,
50 g kečapa,
50 g susama.