Sastojak: plavi patlidžan
Ratatuj
Sastojci za ratatuj:
500 g plavog patlidžana,
400 g paradajza,
500 g tikvica,
nekoliko paprika (da nisu ljute),
nekoliko glavica crnog luka,
1 čen belog luka,
peršun,
majoran,
žalfija,
so,
biber,
maslinovo ulje.
Posna francuska mućkalica
Sastojci za posnu francusku mućkalicu:
250 g tikvica,
plavi patlidžan,
400 g paradajza,
2 glavice crnog luka,
crvena i žuta paprika,
2 čena belog luka,
po 3 grančice timijana i origana,
po 2 grančice bosiljka i ruzmarina,
3-4 kašike ulja,
2 kašike paradajz pirea,
100-150 ml povrtnog bujona,
so i biber.
Pikantni hladni patlidžan
Sastojci za pikantni hladni patlidžan:
2 okrugla patlidžana od po 350 g,
6 listića nane,
vuster sos,
sirće,
80 ml maslinovog ulja,
so,
2 čena belog luka.
16 posnih slanih pita koje morate probati
Ovo su recepti za pripremu 16 najboljih posnih slanih pita. Pogledajte koje su to posne slane pite koje morate probati
Mešano povrće na vodi
Sastojci za mešano povrće na vodi:
200 g krompira,
200 g šargarepe,
200 g plavog patlidžana,
200 g celera,
4 paprike babure,
2 veća paradajza,
2 kašike sušenog začina,
so.
Plavi patlidžan u soku od paradajza
Sastojci za plavi patlidžan u soku od paradajza:
2 plava patlidžana,
beli luk,
sok od paradajza,
brašno,
so.
Punjeni plavi patlidžan
Sastojci za punjeni plavi patlidžan:
4-5 manja plava patlidžana,
1 crvena paprika,
1 žuta paprika,
2 šargarepe,
4-5 čena belog luka,
1/2 veze peršuna,
1 l vode,
4-5 kašike soli,
1 kašika šećera,
1/2 kesice konzervansa.
Vegetarijanski đuveč
Sastojci za vegetarijanski đuveč:
1 kg crnog luka,
6 bamija,
1 plavi patlidžan,
2 šoljice pirinča,
1 veza peršuna,
1 list celera,
6 paradajza,
4 krompira,
2 tikvice,
3 crvene paprike "šilje",
maslinovo ulje,
biber,
aleva paprika,
so.
Posna musaka od patlidžana
Sastojci za posnu musaku od patlidžana:
800 g plavog patlidžana,
2 veće glavice luka,
2 šargarepe,
100 g pirinča,
4 paradajza,
pola kašičice bibera,
pola veze peršuna,
2 kašike maslinovog ulja,
origano,
suvi začin,
100 g brašna,
300 g rendanog biljnog sira.
Đuveč bez mesa
Sastojci za đuveč bez mesa:
2 tikvice,
1 plavi patlidžan,
3 krompira,
500 g luka,
2 paradajza,
3 kašike pirinča,
200 g boranije,
2 zelene paprike,
3 kašike crvene mlevene paprike,
peršun,
ulje,
so,
crni biber.