Sastojak: ruzmarin
Oslić na krompiru
Sastojci za oslića na krompiru:
1 kg oslića,
1 kg krompira,
1 glavica crnog luka,
3 čena belog luka,
1 kašičica sitno seckanog svežeg ruzmarina,
1 kašičica kurkume u prahu,
so,
biber,
4 kašike maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
1,5 dl belog vina.
Posna pica sa sirom od indijskih oraha
Sastojci za posnu picu sa sirom od indijskih oraha:
Za testo:
2 šargarepe,
1/2 komorača,
2 čena belog luka,
1/2 manjeg crvenog luka,
4 zelene masline,
1/2 šolje paradajza,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašika peršuna,
1 kašika ruzmarina
Posne ćufte od žitarica
Sastojci za posne ćufte od žitarica:
Za pire:
1,6 kg krompira,
glavica crnog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike mešanog začinskog bilja,
muskatni oraščić,
so,
biber,
2 kašike biljnog margarina.
Za sos:
6 kašika maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
kašika peršuna,
pola kašike majčine dušice,
pola kašike ruzmarina,
kašika seckanih maslinki.
Za ćufte:
200 g tunjevine,
20 g pšeničnih klica,
20 g kornflejksa,
prezle.
Fileti oslića u sosu od paradajza
Sastojci za filete oslića u sosu od paradajza:
800 g fileta oslića,
200 ml paradajz sosa,
2-3 glavice crnog luka,
5 češenjeva belog luka,
čaša crvenog vina,
peršun,
ruzmarin,
2-3 kašike sirćeta,
100 g palente,
ulje,
so,
biber.
Posne seoske špagete
Sastojci za posne seoske špagete:
500 g domaće testenine,
2 dl gustog soka od paradajza,
veza svežeg bosiljka,
malo ruzmarina,
pola veze peršuna,
maslinovo ulje,
2 manja paradajza,
2 male tikvice,
zelene masline,
2 male crvene papričice,
so,
biber.
10 posnih predjela koje morate probati
Donosimo vam recepte za pripremu veoma lakih i veoma ukusnih posnih predjela koje možete poslužiti u svim prilikama
Posni mediteranski pirinač
Sastojci za posni mediteranski pirinač:
1 čaša (150 ml) pirinča,
1 glavica luka,
1 čen belog luka,
1 manji paradajz,
1 konzerva tunjevine,
15 komada kapara,
50 g sojinog sira,
malo graška,
nekoliko maslina,
malo vlašca,
ruzmarina,
soli,
vegete,
maslinovo ulje.
Testenina sa somovinom i keljom
Sastojci za testeninu sa somovinom i keljom:
4 fileta somovine (po 150 g),
2-3 kašike soka od limete,
krupna morska so,
krupnije mleven biber,
manja glavica kelja,
kašičica ulja,
500 g testenine bez jaja.
Orade sa blitvom
Sastojci za orade sa blitvom:
2 orade,
200 ml belog vina,
1 manja glavica belog luka,
150 ml maslinovog ulja,
so,
biber,
vegeta,
grančica ruzmarina,
500 g blitve,
400 g krompira,
2 čena belog luka.
Posna musaka od povrća
Sastojci za posnu musaku od povrća:
500 g krompira,
veći patlidžan,
2 manje tikvice,
3 paradajza,
maslinovo ulje,
suvi biljni začin,
so,
ruzmarin.