Sastojak: šećer
Posna rozen torta
Sastojci za posnu rozen tortu:
Kore:
100 g meda,
150 g šećera,
20 kašika brašna,
3 šoljice ulja,
5 šoljica kisele vode,
1 kašičica sode bikarbone.
Fil:
250 g šećera,
2 šoljice vode,
2 kašike kakaoa,
2 kesice vanilin šećera,
300 g mlevenih oraha.
Glazura:
200 g šećera u prahu,
2 kašike prokuvale vode,
ekstrat od malina, višnje ili jagode.
Kadaif
Sastojci za kadaif:
400 g tankih rezanaca,
150 g biljnog margarina,
300 g šećera,
200 g oraha,
50 g suvog grožđa,
1 limun.
Domaća posna baklava
Sastojci za domaću posnu baklavu:
500 g tankih kora,
150 g mlevenih oraha,
200 g šećera,
150 g suvog grožđa,
prezle.
Za preliv:
600 g šećera,
3 dl vode.
Posni kolač sa makom
Sastojci za posni kolač sa makom:
3 čaše brašna,
2 čaše šećera,
2 čaše vode,
1 čaša ulja,
200 g maka,
1 prašak za pecivo,
malo džema ili šećera u prahu,
ulje.
Vitaminska salata
Sastojci za vitaminsku salatu:
koren celera,
4 šargarepe,
4 kisele jabuke,
sok od pola limuna,
pola kašičice šećera,
2 kašike ulja,
so.
Češka posna štrudla
Sastojci za češku posnu štrudlu:
250 g margarina,
3 kašike voćnog sirćeta,
250 g brašna.
Za fil:
4 strugane jabuke,
50 g suvog grožđa,
šolja mlevenih oraha,
cimet,
šećer po ukusu.
Posna tanjir pita sa višnjama
Sastojci za posnu pitu sa višnjama:
Za biskvit:
2 šolje brašna (šolja od 2 dl),
1 šolja narendanog biljnog margarina,
1 dl mlake vode,
malo soli.
Za nadev:
500 g očišćenih višanja,
1/2 šolje šećera,
1/2 limuna (sok i kora),
2 kašike brašna,
prah šećer,
komadić margarina.
Posni rolat od kajsija
Sastojci za posni rolat od kajsija:
200 g šećera,
0,5 dl vode,
300 g mlevenog keksa,
150 g seckanih sušenih kajsija,
150 g seckane čokolade,
200 g margarina,
kesica vanilin šećera,
100 g šećera u prahu.
Posni rolat sa kokosom
Sastojci za posni rolat sa kokosom:
2 lista oblande
Za prvi fil:
1 dl vode,
200 g šećera,
150 g margarina,
200 g kokosovog brašna.
Za drugi fil:
2 dl vode,
200 g šećera,
150 g margarina,
300 g mlevenog keksa,
kakao (2 kašike).
Za glazuru:
100 g crne čokolade,
50 g margarina.
Vegetarijanska čorba
Sastojci za vegetarijansku čorbu:
60 g pirinča,
2 kašike maslinovog ulja,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
800 ml vode,
200 ml pasiranog paradajza,
150 g kukuruza šećerca,
1 kašičica šećera
1 kašika iseckanog bosiljka.