Sastojak: so
Posna musaka od pečenih paprika
Sastojci za posnu musaku od pečenih paprika:
6-8 crvenih pečenih paprika,
4 krompira, oljuštena i isečena na tanke kriške,
2 šargarepe, isečene na kolutove,
1 crni luk, sitno iseckan,
3 čena belog luka, sitno iseckana,
200 ml paradajz sosa,
200 ml biljnog mleka (sojino, bademovo, itd.),
2 kašike brašna,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posna pica sa spanaćem
Sastojci za posnu picu sa spanaćem:
300 g pica testa (možete koristiti kupovno ili pripremiti domaće),
200 g svežeg spanaća,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka, sitno seckan,
100 g posnog sira (opciono),
3 kašike paradajz sosa,
so i biber po ukusu.
Posne tortilje sa spanaćem
Sastojci za posne tortilje sa spanaćem:
4 posne tortilje,
300 g svežeg spanaća,
1 čen belog luka, sitno seckan,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sok od pola limuna.
Posne knedle sa medom
Sastojci za posne knedle sa medom:
200 g krompira,
150 g brašna (tip 400),
1 kašika griza,
prstohvat soli,
2 kašike ulja,
2 kašike meda (ili agavin sirup za strogo posne knedle),
cimet po želji.
Posni pikantni pesto sos
Sastojci za posni pikantni pesto sos:
1 šolja sušenih paradajza u ulju, oceđenih,
1/4 šolje maslinovog ulja,
1/2 šolje badema,
2 češnja belog luka,
1 kašičica crvene paprike u prahu (za pikantan ukus),
1/4 šolje svežeg bosiljka,
sok od 1 limuna,
so i biber po ukusu.
Posna batat salata sa crvenim lukom
Sastojci za posnu batat salatu sa crvenim lukom:
2 srednja batata,
1 crveni luk, tanko isečen,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posne rolnice od patlidžana
Sastojci za posne rolnice od patlidžana:
2 velika patlidžana,
200 g posnog krem sira (ili humusa),
2 čena belog luka, sitno seckana,
1 veza peršuna, sitno seckanog,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Posna pašteta od pasulja
Sastojci za posnu paštetu od pasulja:
400 g kuvanog belog pasulja (ili iz konzerve, opranog i oceđenog),
2 čena belog luka,
1 mali crni luk,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
1 kašičica senfa,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posna pita sa pečurkama i prazilukom
Sastojci za posnu pitu sa pečurkama i prazilukom:
500 g kora za pitu,
300 g pečuraka (šampinjona ili bilo kojih drugih po izboru),
2 velika praziluka,
1 veza peršuna,
100 ml biljnog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika biljnog mleka za premazivanje.
Posna tortilja sa sojom
Sastojci za posnu tortilju sa sojom:
200g sojinih granula,
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
1 crvena paprika, iseckana na kockice,
1 zelena paprika, iseckana na kockice,
1 šolja kukuruza, iz konzerve ili svežeg,
1 kašičica mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
4 tortilje,
2 kašike maslinovog ulja,
salsa sos ili gvakamole za serviranje.