Sastojak: tofu
Posna gibanica sa spanaćem
Sastojci za posnu gibanicu sa spanaćem:
500g kora za pitu,
400g svežeg spanaća (ili zamrznutog, dobro oceđenog),
200g tofua (izrendanog),
200ml mineralne vode,
100ml ulja,
1 kašičica soli,
1 kašičica bibera,
1 kašičica praška za pecivo.
Posne lazanje sa spanaćem i tofuom
Sastojci za posne lazanje sa spanaćem i tofuom:
9 listova za lazanje,
400 g svežeg spanaća,
200 g tofua,
2 šolje biljnog mleka (sojino ili bademovo),
3 kašike brašna,
3 kašike ulja,
1 crveni luk, iseckan,
3 čena belog luka, iseckana,
so, biber po ukusu,
muškatni oraščić po ukusu,
paradajz sos (oko 2 šolje).
Posni ravioli sa spanaćem
Sastojci za posne raviole sa spanaćem:
Za testo:
2 šolje brašna,
1/2 šolje vode,
2 kašike maslinovog ulja,
prstohvat soli.
Za fil:
250 g svežeg spanaća,
200 g tofu sira,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
so i biber po ukusu,
1 kašika maslinovog ulja.
Posni čizkejk sa višnjama
Sastojci za posni čizkejk sa višnjama:
Za koru:
200 g posnog keksa,
100 g margarina.
Za fil:
400 g posnog krem sira (ili tofu sira),
200 ml kokosove pavlake (ili posnog biljnog jogurta),
100 g šećera u prahu,
1 vanilin šećer,
2 kašike limunovog soka.
Za preliv:
300 g višanja (sveže ili zamrznute),
50 g šećera,
1 kašika gustina,
100 ml vode.
Posna palenta sa tunjevinom
Sastojci za posnu palentu sa tunjevinom:
1 šolja kukuruznog brašna (palente),
4 šolje vode,
1 kašičica soli,
1 konzerva tunjevine,
1 šolja narendanog tofua,
2 kašike maslinovog ulja,
1 čen belog luka, sitno iseckan,
sveži peršun ili bosiljak za dekoraciju (opciono).
Posni punjeni patlidžan sa povrćem
Sastojci za posni punjeni patlidžan sa povrćem:
2 velika patlidžana,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
1 srednji crni luk,
2 čena belog luka,
1 šolja seckanog paradajza (svež ili konzerviran),
200 g tofua,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica origana,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posna pica sa tofuom i pečurkama
Sastojci za posnu picu sa tofuom i pečurkama:
250g brašna,
1 kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
150ml mlake vode,
2 kašike maslinovog ulja,
200g tofua,
200g pečuraka,
100g paradajz sosa,
1 crvena paprika,
1 crni luk,
so i biber po ukusu,
sušeni origano ili bosiljak.
Posni kačamak sa tofuom
Sastojci za posni kačamak sa tofuom:
200g kukuruznog brašna (palenta),
1l vode,
200g tofua,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež peršun, seckan (opciono).
Posni carski mafini
Sastojci za posne carske mafine:
200g tofua,
1 crvena kisela paprika (srednja),
2 kisela krastavčića,
200g brašna,
1 kesica praška za pecivo,
100ml biljnog mleka (sojino, bademovo ili drugo po izboru),
50ml ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašičica sušenog origana ili drugog začina po izboru.
Posne vlaške palačinke
Sastojci za posne vlaške palačinke:
1200 g brašna,
4 dl mlake vode,
40 g kvasca,
2 kašičice soli,
50 g tofu sira (čvršćeg),
50 ml biljnog mleka (sojino, bademovo, pirinčano),
20 ml ulja,
1 dl kisele vode,
1 kašika prehrambenog kvasca (opciono, za dodatni ukus).