Sastojak: voda
Zimnica: Turšija
Sastojci za turšiju:
4 kg povrća, kupusa, kornišona, šargarepe, karfiola,
3 l vode,
7, 5 dl sirćeta od belog vina ili alkoholnog,
120 g soli,
150 g šećera,
1/2 kesice vinobrana,
3-4 lista lovora,
1 ren,
biber u zrnu.
Salata od cvekle
Sastojci za salatu od cvekle:
3 kg cvekle,
2,5 l vode,
120 g šećera,
80 g soli,
0,5 dcl sirćeta,
mala kafena šoljica rendanog rena.
Zimnica: Feferoni
Sastojci za zimnicu od feferona:
10 kg feferona,
6 l vode,
2 dl sirćetne kiseline (80%),
2 dl ulja,
150 g šećera,
150 g soli.
Krompir na hilandarski način
Krompir na hilandarski način se priprema na sledeći način:
Za jedan obrok iseče se i po dva džaka krompira.
Kuvarima pomažu gosti manastira, a i poneki od hilandarske braće, koji trenutno nemaju poslušenja, a "besposlene ruke i um, đavo brzo zaposli".
Riba na pirinču
Riba na pirinču se priprema na sledeći način:
Očišćena riba iseče se na parčad, posoli i ostavi da malo odstoji.
Za to vreme tiganj se namaže maslinovim uljem i u nju se stavlja opran, nekuvan pirinač.
Preko njega se naslaže krupno sečen crni luk, kolutovi zelene paprike, ako je ima, a preko svega poređa se riba.
Pržen pasulj na hilandarski način
Pasulj se otrebi i opere, pa se stavi u lonac. Voda treba da prekrije pasulj. Naravno pri tom se dobro pazi da pasulj ne zagori. U poseban tiganj se sipa maslinovo ulje, a u njega dosta krupno isečenog crnog luka.
Posne kuglice sa pečurkama
Sastojci za posne kuglice sa pečurkama:
Za testo:
250 g krompira,
250 g margarina,
500 g brašna,
200 ml vode,
1 kocka kvasca,
2 kašičice soli,
susam,
malo soli.
Za fil:
500 g pečuraka,
2 glavice crnog luka,
so,
biber,
suvi začin,
malo ulja.
Posne bele štangle
Sastojci za posne bele štangle:
150 g mlevenog posnog keksa,
150 g mlevenih oraha,
250 g šećera,
60 ml vode,
125 g margarina.
Za glazuru:
250 g šećera u prahu,
25 ml hladne vode,
1 kašika limunovog soka,
30 gr crne posne čokolade,
1 manja kašičica ulja.
Zimnica: Paprike punjene kupusom i zelenim paradajzom
Sastojci za paprike punjene kupusom i zelenim paradajzom:
3 kg paprika,
5 kg kupusa,
1 kg zelenog paradajza,
600 ml 9% sirćeta,
2 l vode,
3 kašike soli,
2 kašike šećera,
1 kašičica vinobrana,
1 kesica bibera u zrnu.
10 posnih slatkih pita koje morate probati
Ovo su recepti za pripremu deset posnih slatkih pita. Posne slatke pite - to je ono kad vam hrska i topi se u ustima