Sastojak: voda
Posne palačinke sa bundevom
Sastojci za posne palačinke sa bundevom:
palačinke,
200 g pečene bundeve,
malo posnog margarina,
šećer,
voda,
cimet.
Posne krofne
Sastojci za posne krofne:
40 g kvasca,
7-8 kocki šećera,
pola litre mlake vode,
1 šoljica ulja,
kora od jednog limuna,
brašno po potrebi (oko 1 kg),
šećer u prahu ili vanilin šećer,
so,
ulje.
Posni uštipci
Sastojci za posne uštipke:
40 g svežeg kvasca,
pola litra mlake vode,
brašno po potrebi,
ulje,
šećer,
vanilin ili prah šećer,
so.
Posne palačinke sa pekmezom
Sastojci za posne palačinke sa pekmezom:
brašno,
malo soli,
voda,
malo praška za pecivo,
malo vode od kuvanog duleka,
ulje.
Slavski kolač
Sastojci za slavski kolač:
2 kg pšeničnog brašna,
1,250 l vode,
40 g svežeg kvasca,
1 kašika soli.
Brodet od školjki na hilandarski način
Brodet od školjki na hilandarski način se priprema na sledeći način:
Školjke (dagnje ili mušule) se dobro operu i očiste, zatim se, tako nekuvane, otvore i iz njih izvadi meso.
Tako očišćeno meso stavlja se u blago posoljenu vodu i kuva dok skoro ne počne da se raspada.
Posne tikvice sa pirinčem
Posne tikvice sa pirinčem se pripremaju na sledeći način:
Tikvice za punjenje se oljušte, izdube kašikom, operu i ostave da se ocede.
Oljušti se dosta crnog luka, sitno isecka i stavi u tavu, sa maslinovim uljem, da se malo izdinsta.
Zimnica: Ajvar
Sastojci za ajvar:
5 kg crvene paprike,
2 kg patlidžana,
2,5 l vode,
0,5 l ulja,
1 glavica belog luka,
3 dl alkoholnog sirćeta,
so,
šećer,
biber,
po želji ljuta papričica.
Zimnica: Kiseli krastavci
Sastojci za kisele krastavce:
5 kg krastavca,
4 l vode,
1 l sirćeta (9%),
400 g šećera,
150 g soli,
1 konzervans,
1 vinobran,
beli luk,
lovorov list,
list celera.
Zimnica: Barene paprike
Sastojci za barene paprike:
5 kg žute i crvene paprike,
3 l vode,
500 ml vinskog sirćeta,
200 g soli,
250 g šećera,
1 kesica bibera u zrnu,
1/2 vezice peršuna,
po želji beli luk.