Posni pasulj prebranac se priprema na sledeći način:
Oprati i potopiti pasulj da stoji dva sata.
Skuvati pasulj i sačuvati oko 2 šolje vode u kojoj se pasulj kuvao (najbolje voda sa dna posude, jer sadrži više taloga).
Namazati pleh uljem. U tiganju propržiti na ulju luk isečen na tanka rebarca.
Dodati kuvan pasulj i sve dobro promešati.
Ako se želi ljut prebranac, dodati sitno iseckanu ljutu papričicu. Zatim sve prebaciti u pleh, dodati oko 2 šolje tečnosti u kojoj se kuvao pasulj i peći na umerenoj vatri oko 30 minuta.
Dodavati još vode ili tečnosti od pasulja u toku pečenja ako se pasulj mnogo suši. Peći poklopljeno.
Potrebno je:
2 dl soka od ceđene pomorandže,
1 kašičica crnog čaja,
1 kašičica žutog šećera.
Priprema:
Sok od pomorandže sipajte u posudu za kuvanje i sačekajte da provri,...