Posno varivo od mlade kelerabe se priprema na sledeći način:
Iseći lišće od kelerabe na rezanca i obariti ga u osoljenoj prevreloj vodi.
Zatim oljuštiti glavicu kelerabe, iseći na uzane, duguljaste komade i spustiti, zajedno sa šargarepom, u sud u kome ste prethodno na ulju propržili 1/2 male glavice seckanog crnog luka.
Poklopiti i dinstati uz češće protresanje suda i dolivanje prokuvane vode ili supe.
Kad keleraba omekša, dodati oceđeno lišće i zapržiti tanjom, svetlom zaprškom.
Posoliti prema potrebi i kuvati još malo.
Pre iznošenja na sto umešati i malo sitno sečenog zelenog peršuna.
Sastojci za postan kupus sa pasuljem:
1 kg kiselog kupusa,
400 g šarenog pasulja,
500 g krompira,
400 g rotkve ili repe,
veća glavica crnog luka,
struk praziluka,
lovorov list,
bosiljak,
peršun,
začin od povrća,
kim.