Posna slana pita sa orasima se priprema na sledeći način:
Potopiti kvasac u malo mlake vode, dodati šećer, malo brašna i so.
Ostaviti da uveća volumen na toplom mestu.
Brašno sipati u posudu za mešanje, u sredinu staviti nadošli kvasac, uliti malo ulja, mlake vode i umesiti glatko testo.
Energično mesiti dok se u testu ne pojave mehurići, zatim staviti na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti uz dodavanje nekoliko kašika brašna.
Dobro umešeno testo podeliti na 4 dela, oblikovati kugle, prekriti platnenom salvetom i ostaviti da uvećaju volumen.
Nadošlo testo, na pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti u pravougaoni oblik, debljine do 1/2 cm, jednu polovinu posuti malo posoljenom mešavinom mlevenih i seckanih oraha, a drugom polovinom sve preklopiti.
Spojiti ivice i lagano, navlaženim prstima pritisnuti, da nadev ne izlazi.
Pažljivo preneti pripremljeno testo u uljem namazan okrugli kalup za pečenje.
Složiti testo u oblik puža u centru kalupa.
Ponoviti postupak sa preostalim materijalom, svaki deo obmotavati oko već postavljenog testa u centru.
Površinu sva 4 dela namazati uljem i ostaviti na toplom mestu da uvećaju volumen.
Peći u zagrejanoj rerni na 210 stepeni dok površina pite ne dobije zlatnorumenu boju.
Nakratko izvaditi i preliti sa 2 dl ključale, malo posoljene vode.
Posuti mešavinom mlevenih i sitno naseckanih oraha.
Vratiti u rernu na par minuta, dok tečnost ne ispari i kora ne omekša.
Izvaditi iz rerne, prekriti platnenom salvetom i ostaviti da se prohladi.
Sastojci za Kikiriki bombice:
250 g margarina,
150 g šećera u prahu,
300 g neslanog mlevenog kikirikija,
150 g mlevenog posnog keksa,
1 kašičica cimeta,
50 g posne čokolade za kuvanje,
1 dl ulja.