Jagorčevina

1067
- Advertisement -

Jagorčevina

Drugi nazivi: Galčina, jaglac rani, jaglika, jaglac, pramalice, sunašce
Latinski naziv: Primula officinalis
Naziv na engleskom jeziku: Cowslip

Opis biljke:

Jagorčevina je jedna od prvih biljaka koja cveta u proleće. To je višegodišnja biljka sa kratkim i smedjim korenom. Jajasto okrugli prizemni listovi složeni su u rozetu. Talasasto su nazubljeni, a u vreme pupljenja uvinuti unazad. Iz središta rozete izraste 10 do 20 cm visoki cvetni stap na čijem se kraju nalazi 5 do 10 žutih cvetova. Cvetovi su složeni u štitasti cvet, a nalaze se u duguljastoj zelenoj čaši. Cela je biljka dlakava. Medju zaštićenim biljkama mnogih razvijenih zemalja jeste i ovaj rani vesnik proleća. Njena medeno žuta boja na planinskim livadama simbolizuje pobedu nad zimom.

Nije slučajno baš jagorčevina bila ta koju je izabrao legendarni Knajp da se s njom fotografiše. On je poznavao njene prednosti i visoko je cenio. Jagorčevina pročišćava krv i iz organizma eliminiše uzročnike reume i kostobolje. Ako neko ima sklonost ka oboljenjima mišića i ligamenata, neka svakodnevno pije čaj od jagorčevine, (jednu do dve šolje), i bolovi ce prestati. Jedno od najefikasnijih sredstava protiv nesanice je upravo ova biljka, koja je preporodila mnoge ljude i spasla ih od fizičke i duševne iscrpljenosti.

Stanište:

Raste u svetlim šumama, medju živicama, u grmlju…

Lekoviti deo biljke:

Za lek se u maju skupljaju cvetovi, listovi i koren.

Lekovito delovanje:

Jagorčevina je naročito dobar lek za lečenje plućnih bolesti, nesvestice i lupanja srca. Čaj pripremljen od cvetova povećava broj crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, koristi se u lečenju nesanice, migrene i neuredne menstruacije. Pospešuje cirkulaciju krvi i izbacivanje sluzi. Čaj od korena jagorčevine vrlo uspešno deluje kao umirujuće sredstvo za stišavanje glavobolje, nervoze, nesanice, vrtoglavice i nesvestice. Pored svega, jagorčevina se koristi za lečenje bolesnih bubrega, reumatizma i hronične začepljenosti.

Čaj koji se preporučuje treba uzeti pre svih sintetičkih sredstava koja obećavaju miran san. Ovaj čaj donosi san lečeći sve uzroke nesanice, čuvajući nerve i zdravlje uopšte. Potrebno je 50 g jagorčevine, 25 g lavandinog cveta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Jednu vrhom punu kašiku ove mešavine prelijemo sa 1/4 l vrele vode, pa ostavimo da odstoji tri minuta. Pije se pred spavanje, veoma vrelo, koliko god se može podneti, zaslađeno sa malo meda.

Jagorčevina izvanredno povoljno deluje na nerve i srce, jača ih i smiruje glavobolje na nervnoj bazi. Izvrsno deluje i na upalu srčanog mišića, a prevencija je protiv izliva krvi i mozak.

Odličan čaj za isterivanje peska iz bubrega dobićemo ako skuvamo koren jagorčevine i pomešamo ga sa medom.

Pravi prolećni čaj koji čisti krv dobija se od 50 g jagorčevine, 50 g zovinih izdanaka, 15 g koprivinog lista i 15 g korena maslačka. (Izdankom zove nazivamo tek iznikle pupoljke lišća na granama zovinog drveta).

Protiv srčanih tegoba posebno dragoceno je vino od jagorčevine. Možemo ga i sami napraviti od cveta jagorčevine koji naberemo u proleće, napunimo njime – ali prilično rastresito – bocu od 2 litra i nalijemo čistim belim vinom. Bocu držimo na suncu dve nedelje. Uzima se 2-3 gutlja po potrebi. Teži srčani bolesnici mogu uzimati dnevno po 3 supene kašike.

Osnovni podaci:
Jagorčevina
Naziv članka:
Jagorčevina
Opis:
Jagorčevina je jedna od prvih biljaka koja cveta u proleće. To je višegodišnja biljka sa kratkim i smedjim korenom
Autor:
- Advertisement -