Prilikom izbora višanja za slatko, trebalo bi obratiti pažnju da budu malo čvršće, kako bi sačuvale formu nakon kuvanja i da se ne bi raspale.
Višnje dobro oprati, očistiti od peteljki i povaditi im koštice. Najbolje je koristiti mašinu za vađenje koštica koju možete nabaviti u većim marketima.
U šerpu sipati šećer i vodu i pustiti da provri. Nakon 4-5 minuta sipati višnje u šerpu i nastaviti sa kuvanjem.
Slatko ne treba mešati, da se višnje ne bi raspale, već povremeno šerpu blago protresti rukom levo desno. Kuvati slatko 25-30 minuta, tj. slatko je kuvano kada sa kašike pada soft od slatkog kap po kap ili izvadite kašiku slatkog na tacnu, pustite da se ohladi pa proverite da li je prave gustine. Slatko treba da je gusto, ali ne previše, takođe ne sme biti ni previše tečno.
Tokom kuvanja može se pojaviti pena, koju obavezno skinite kašikom da slatko kasnije ne bu pobuđalo.
Nakon kuvanja, pokrijte šerpu mokrom oceđenom krpom i ostavite slatko da prenoći, pa ga sutradan sipajte u tegle i odložite na hladno i tamno mesto.
Sastojci za pire od tunjevine u limunu:
1 konzerva tunjevine,
2 manje glavice crnog luka,
90 g margarina,
so,
1 kašičica soka od limuna,
2 limuna srednje veličine,
masline za dekoraciju po želji.