Posna torta sa ratlukom se priprema na sledeći način:
Sastaviti 5 šoljica ulja, 5 šoljica kisele vode, 7 šoljica šećera, struganu koru od limuna, 100 g suvog grožđa, kvasac i brašno pa od navedenih sastojaka zamesiti testo.
Testo ispeći iz dva puta pa pečene kore raseći tanko da se dobiju ukupno 4 kore.
NADEV: 500 g šećera i 500 g ratluka preliti vodom i ušpinovati. Dodati 300-400 g mlevenih oraha i 3 štangle čokolade pa premazati ohlađene kore.
Potrebno je da ova torta odstoji dan do dva pre upotrebe.
Potrebno je:
2 kg krupnije bele morske ribe,
1/2 kg crnog luka,
šaka peršuna,
sok od tri limuna,
maslinovo ulje,
mleveni biber,
malo ruzmarina,
lorber,
kapar,
so,
začini.
Priprema:
Sitno iseckati crni luk, propržiti ga na vrelom...