Posne pljeskavice od ribe se pripremaju na sledeći način:
Riba ako je poluzaleđena sačekati da se odledi, pa joj dodavati gore navedene sastojke.
Hlebne mrvice ovde služe da pokupe višak vode i da pljeskavice se lako oblikuju.
Dodati fanta začin.
Dobro rukom izmesiti, da se dobije kompaktna masa i da je boje ujednače. To ćete sami videti, prvo će se razlikovati riblje meso od začina, ali kada dobro umesite sve će biti iste boje, neke svetlo crvene, tamno narandžaste.
Zagrejati „s prsta“ ulja u tiganju pa uzimati masu za pljeskavice, oblikovati kuglu izmedju dlanova, pa onda spljoštiti po sredini, tako da bude svuda jednake debljine.
Peći na srednjoj vatri, paziti da ih ne spržite okolo.
Sastojci za posni djuveč:
praziluk,
glavica crnog luka,
češanj belog luka,
2-3 šargarepe,
paškanat,
po jedna crvena, zelena i žuta paprika,
tikvica,
paradajz svež oljušten, domaći kuvani ili iz konzerve,
šolja pirinča,
dobro maslinovo ili suncokretovo ulje,
so,
biber,
peršunov list.