Posne bolonjeze od sočiva
Sastojci za posne bolonjeze od sočiva:
1 šolja sočiva (zelena ili smeđa),
1 crni luk, sitno seckan,
2 šargarepe, iseckane na kockice,
2 stabljike celera, iseckane na kockice,
3 čena belog luka, sitno seckana,
1 konzerva (400 g) seckanog paradajza,
2 kašike paradajz pirea,
1 kašičica suvog origana,
1 kašičica suvog bosiljka,
1 kašičica mlevene paprike,
2 šolje povrćnog bujona,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
200 g testenine po izboru (posne).
Posni gulaš sa sojom i povrćem
Sastojci za posni gulaš sa sojom i povrćem:
200 g sojinih komadića,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
2 šargarepe,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
2 paradajza,
1 krompir,
2 kašike ulja,
1 kašičica mlevene paprike,
1 kašičica sušenog origana,
so i biber po ukusu,
500 ml povrćnog bujona.
Posna musaka sa sojom i tikvicama
Sastojci za posnu musaku sa sojom i tikvicama:
2 srednje tikvice,
200 g sojinih komadića,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka,
2 srednja krompira,
2 šargarepe,
1 paprika,
400 ml paradajz sosa,
1 kašičica mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
2 kašike ulja,
svež peršun za dekoraciju.
Posni burger od crnog pasulja
Sastojci za posni burger od crnog pasulja:
400 g kuvanog crnog pasulja,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 šargarepa, narendana,
1 kašika soja sosa,
50 g prezli (ili ovsenih pahuljica),
1 kašika mlevenog lana (ili čia semenki) pomešane sa 5 kašika vode,
1 kašika dimljene paprike,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za prženje,
posne lepinje za burger,
sveže povrće (zelena salata, paradajz, luk) za serviranje.
Posne ćufte od crnog pasulja
Sastojci za posne ćufte od crnog pasulja:
400 g kuvanog crnog pasulja,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 šargarepa, narendana,
2 kašike mlevenog lana (ili čia semenki) pomešane sa 5 kašika vode,
1 kašika soja sosa,
50 g prezli (ili ovsenih pahuljica),
1 kašika seckanog peršuna,
1 kašičica dimljene paprike,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje za prženje.
Posna musaka od pečenih paprika
Sastojci za posnu musaku od pečenih paprika:
6-8 crvenih pečenih paprika,
4 krompira, oljuštena i isečena na tanke kriške,
2 šargarepe, isečene na kolutove,
1 crni luk, sitno iseckan,
3 čena belog luka, sitno iseckana,
200 ml paradajz sosa,
200 ml biljnog mleka (sojino, bademovo, itd.),
2 kašike brašna,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.
Posne tortilje sa spanaćem
Sastojci za posne tortilje sa spanaćem:
4 posne tortilje,
300 g svežeg spanaća,
1 čen belog luka, sitno seckan,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sok od pola limuna.
Posna tortilja sa sojom
Sastojci za posnu tortilju sa sojom:
200g sojinih granula,
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
1 crvena paprika, iseckana na kockice,
1 zelena paprika, iseckana na kockice,
1 šolja kukuruza, iz konzerve ili svežeg,
1 kašičica mlevene paprike,
so i biber po ukusu,
4 tortilje,
2 kašike maslinovog ulja,
salsa sos ili gvakamole za serviranje.
Posna musaka sa spanaćem
Sastojci za posnu musaku sa spanaćem:
500g spanaća, svežeg ili smrznutog,
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
3 krompira, oljuštena i isečena na tanke kolutove,
1 šolja sojinog mleka ili drugog biljnog mleka,
2 kašike brašna,
3 kašike biljnog ulja,
so i biber po ukusu,
muskatni oraščić po ukusu.
Posne punjene tikvice sa pirinčem
Sastojci za posne punjene tikvice sa pirinčem:
4 tikvice,
1 šolja pirinča,
1 glavica crnog luka, sitno iseckana,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 paradajza, iseckana,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica suvog origana,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za dekoraciju.