Kačamak na vodi
Sastojci za posni kačamak na vodi:
300 gr belog ili žutog kukuruznog brašna,
1/2 litre vode,
so.
Posna zakuska od ikre
Sastojci za posnu zakusku od riblje ikre:
400 g ikre,
sok od 1 limuna,
1/2 glavice crnog luka,
so,
aleva paprika,
ulje,
vegeta.
Posne paprike punjene tunjevinom
Sastojci za posne paprike punjene tunjevinom:
4 babure,
1 konzerva tunjevine,
2 zrela paradajza (može i paradajz pire),
1 manji krompir,
sredina jedne kriške hleba,
1 veća glavica crnog luka,
2-3 čena belog luka,
1/2 korena celera,
1/2 šoljice ulja,
origano,
biber,
so.
Šampinjoni na žaru
Sastojci za šampinjone na žaru:
1 kg šampinjona,
3 glavice crnog luka,
2 ljute papričice,
ulje,
so.
Posna salata sa tunjevinom
Sastojci za posnu salatu sa tunjevinom:
200 g posnih makarona,
200 g posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine,
1 struk mladog crnog luka,
1 struk mladog belog luka,
2 kašike susama,
malo ljute papričice,
so,
biber,
origano.
Posni rolat sa somovinom i oslićem
Sastojci za posni rolat sa somovinom i oslićem:
1 kg fileta somovine,
500 g fileta oslića,
300 g obarenog pirinča,
1 veći struk praziluka,
1 veća glavica crnog luka,
5 čena belog luka,
so,
biber,
začin,
1 kašičica sode bikarbone,
2 fileta pečene crvene paprike,
200 g posnog dimnjenog kačkavalja,
300 g pečuraka,
ulje.
Posni rolat sa šampinjonima
Sastojci za posni rolat sa šampinjonima:
500 g tankih kora za pitu,
800 g šampinjona,
2 glavice srednje crnog luka,
1 dl ulja,
500 g biljnog kačkavalja,
400-500 g kečapa,
origano.
Posna musaka od povrća
Sastojci za posnu musaku od povrća:
500 g krompira,
veći patlidžan,
2 manje tikvice,
3 paradajza,
maslinovo ulje,
suvi biljni začin,
so,
ruzmarin.
Tunjevina a la Italiana
Sastojci za tunjevinu a la Italiana:
konzerva komadića tunjevine,
250 ml posnog majoneza,
kašičica senfa,
0,5 kg belog krompira,
veza svežeg vlašca,
100 g crnih maslina,
50 g mlevenih oraha,
so,
biber.
Zapečeni paradajz
Sastojci za zapečeni paradajz:
6 do 10 zrelih paradajza,
6 čenova belog luka,
2 kašike suvog origana,
125 ml ekstra ceđenog maslinovog ulja,
nekoliko listova svežeg bosiljka,
morska so,
mleveni biber po ukusu.