Sastojak: beli luk
Posna čorba od pasulja
Sastojci za posnu čorbu od pasulja:
200 g pasulja,
1 glavica crnog luka,
5 čenova belog luka,
sveža ili suva paprika,
1 kašika brašna,
2 šoljice ulja,
aleva paprika,
šargarepa,
peršun,
biber,
so.
Zapečena pastrmka sa povrćem
Sastojci za zapečenu pastrmku sa povrćem:
4 pastrmke,
300 g crnog luka,
300 g paradajza,
300 g paprike,
3 čena belog luka,
100 ml belog vina,
3 kašike ulja,
peršun,
celer,
biber,
so.
Posni namaz od pasulja i rena
Za namaz od pasulja i rena potrebno je: 1 veća konzerva crvenog pasulja,
1 iseckan čen belog luka,
1 manja glavica crnog luka, sitno iseckana,
rena po ukusu, najmanje 1 kašičica, a moze i više,
ulje,
sirće,
so,
biber,
sitno seckan peršun.
Posna prolećna supa
Sastojci za posnu prolećnu supa:
1/2 glavice crnog luka,
2 kašike brašna,
5 kašika ulja,
3 čena belog luka,
1 kašičica iseckanog svežeg peršuna,
2 šargarepe,
1 kašičica paradajz pirea,
250 g očišćenog krompira,
350 g graška,
mešavina začina.
Posna čorba od oslića
Sastojci za posnu čorbu od oslića:
250 g fileta oslića,
300 g očišćenog krompira,
50 g praziluka,
1 šargarepa,
3 čena belog luka,
3 kašika ulja,
so,
biber,
1 povrtna kocka za supu,
3 kašike sitnije testenine.
Praziluk sa posnim sirom
Sastojci za praziluk sa posnim sirom:
500 g praziluka,
4 čena belog luka,
200 ml tomatina,
50 g dimljenog posnog sira (od soje),
100 g sardina u biljnom ulju,
so,
mleveni biber,
mešavina začina.
Posna čorba od spanaća
Sastojci za posnu čorbu od spanaća:
1 kg spanaća, očišćenog i opranog,
2 veća krompira, oljuštena, oprana i iseckana na sitne kockice,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
sok od 1 limuna,
ulje,
1 puna kašika brašna,
so ili vegeta,
biber.
Posna pica sa paradajzom
Za pizzu sa paradajzom potrebno je: 1 testo za picu, 1 šolja pečurki, 1 zreo paradajz, 2-3 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ruzmarina, malo nane, 1 češanj belog luka, 1 šolja kečapa, malo ljute paprike (po želji), malo ulja.
Posna pica sa zeljem
Sastojci za posnu picu sa zeljem:
1 testo za picu,
1/2 kg spanaća ili neke druge vrste zelja,
1 kašika kapara,
3/4 šolje crnih maslina,
1 čen belog luka,
3/4 šolje ulja,
biber,
so.
Posne makarone sa pečurkama
Sastojci za posne makarone sa pečurkama:
500 gr makarona,
500 gr pečuraka,
100 gr graška,
2 čena belog luka,
1 glavica crnog luka,
1 caša belog vina,
1 kašika brašna,
2 kašike biljnog margarina,
1/2 caše ulja,
so.