Sastojak: biber
Posna čorba od oslića
Sastojci za posnu čorbu od oslića:
250 g fileta oslića,
300 g očišćenog krompira,
50 g praziluka,
1 šargarepa,
3 čena belog luka,
3 kašika ulja,
so,
biber,
1 povrtna kocka za supu,
3 kašike sitnije testenine.
Praziluk sa posnim sirom
Sastojci za praziluk sa posnim sirom:
500 g praziluka,
4 čena belog luka,
200 ml tomatina,
50 g dimljenog posnog sira (od soje),
100 g sardina u biljnom ulju,
so,
mleveni biber,
mešavina začina.
Posna francuska salata
Sastojci za posnu francusku salatu:
500 gr krompira,
150 gr graška,
1 veća ili 2 manje šargarepe,
1 srednji koren od celera,
4 kisela krastavca,
2 kisele jabuke,
2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog,
sirće,
malo šećera,
malo senfa,
2 kašike kečapa,
malo posnog majoneza,
biber,
so.
Posna supa od povrća
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.
Posna čorba od spanaća
Sastojci za posnu čorbu od spanaća:
1 kg spanaća, očišćenog i opranog,
2 veća krompira, oljuštena, oprana i iseckana na sitne kockice,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
sok od 1 limuna,
ulje,
1 puna kašika brašna,
so ili vegeta,
biber.
Posna pica sa zeljem
Sastojci za posnu picu sa zeljem:
1 testo za picu,
1/2 kg spanaća ili neke druge vrste zelja,
1 kašika kapara,
3/4 šolje crnih maslina,
1 čen belog luka,
3/4 šolje ulja,
biber,
so.
Posne makarone sa spanaćem
Sastojci za Posne makarone sa spanaćem:
1/2 kg makarona,
1 kg spanaća,
1 glavica crnog luka,
1 šargarepa,
1 kašika celerovog lista,
1 stabljika celera, sitno iseckana,
1/2 šolje ulja,
biber,
so.
Riblje pljeskavice
Sastojci za riblje pljeskavice:
300 g tunjevine,
500 g oslića,
200 g sardine,
100 g barenog pirinča,
100 g prezli,
10 čenova belog luka,
2 glavice crnog luka,
kašičica muskantnog oraha,
biber,
so.
Punjena francuska vekna
Sastojci za punjenu francusku veknu:
1 francuska vekna,
3-4 seckana kisela krastavčića,
2-3 seckane barene šargarepe,
2 konzerve tunjevine (oceđene od ulja),
1 umućen margarin,
2 kašičice senfa,
malo peršuna,
biber,
so.
Posna oblanda sa tunjevinom
Sastojci za posnu oblandu sa tunjevinom:
1 list oblande,
2 konzerve tunjevine,
100 g kukuruza šećerca,
3 veća kisela krastavčića,
2 kašike preprženog susama,
100 g margarina,
so,
biber,
kečap.