Sastojak: biljni začin
Posna musaka od povrća
Sastojci za posnu musaku od povrća:
500 g krompira,
veći patlidžan,
2 manje tikvice,
3 paradajza,
maslinovo ulje,
suvi biljni začin,
so,
ruzmarin.
Posni punjeni paradajz
Sastojci za posni punjeni paradajz:
1 kg paradajza,
100 g pirinča,
šaka graška,
glavica crnog luka,
1/2 struka praziluka,
celer,
1 šargarepa,
maslinovo ulje,
vegeta,
peršun,
biber,
so.
Povrće sa začinskim biljem
Sastojci za povrće sa začinskim biljem:
2 tikvice,
2 glavice crnog luka,
pakovanje kukuruza šećerca,
4 paradajza,
200 g bukovača,
crvena paprika.
Brodet od morske ribe
Potrebno je:
3 oslića,
3 skuše,
3 paradajza,
1 glavica crnog luka,
2 šargarepe,
2 lovorova lista,
50 ml alkoholnog sirćeta,
100 ml maslinovog...
Čorba od kupusa
Za posnu čorbu od kupusa potrebno je: 500 gr kupusa, 4 krompira, glavica crnog luka, 300 gr pasulja, 2 glavice celera, 2 kašike paradajz pirea, bio začin, so, biber
Supa od paradajza
Potrebno je:
1/2 kg svežeg paradajza ili 2-3 kašike paradajz pirea,
3 kašike ulja,
glavica crnog luka,
2 kašike brašna,
peršun,
1 celer,
so,
...
Čorba od krompira i koprive
Za posnu čorbu od krompira i koprive potrebno je: 500 gr koprive, 2-3 krompira, glavica crnog luka, kašika brašna, kašika začina od povrća, beli luk u prahu, so, sok od 1/2 limuna
Dinstane pečurke
Potrebno je:
300 gr šampinjona,
beli luk,
glavica crnog luka,
peršunov list,
ulje,
biber,
so,
bio začin,
aleva paprika.
Priprema:
Na ulju prodinstati struganu glavicu crnog luka.
Potom dodati sitno iseckan beli luk i pečurke iseckane...
Riblji brodet
Potrebno je:
1,2 kg različite očišćene morske ribe,
3 kašike brašna,
1 dl maslinovog ulja,
2 glavice luka,
5 čenova belog luka,
200 g paradajz pelata ili 2 kašike paradajz...
Punjeni som
Za punjeni som potrebno je: očišćen som od oko 2 kg, 3 grančice celera, glavica luka, dva-tri čena belog luka, veza peršuna,
limun, 2 šargarepe, kašičica-dve suvog začina, ulje, so, biber