Sastojak: bosiljak
Vegetarijanska čorba
Sastojci za vegetarijansku čorbu:
60 g pirinča,
2 kašike maslinovog ulja,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
800 ml vode,
200 ml pasiranog paradajza,
150 g kukuruza šećerca,
1 kašičica šećera
1 kašika iseckanog bosiljka.
Posna pita sa pečurkama
Sastojci za posnu pitu sa pečurkama:
300 g šampinjona,
crni luk,
so,
biber,
malo izmrvljenog bosiljka,
1/2 kg tankih kora,
ulje.
Postan kupus sa pasuljem
Sastojci za postan kupus sa pasuljem:
1 kg kiselog kupusa,
400 g šarenog pasulja,
500 g krompira,
400 g rotkve ili repe,
veća glavica crnog luka,
struk praziluka,
lovorov list,
bosiljak,
peršun,
začin od povrća,
kim.
Posni rižoto sa povrćem
Sastojci za rižoto sa povrćem:
150-200 g pirinča,
5 dl soka od paradajza
glavica crnog luka,
šargarepa,
struk praziluka,
seckan list celera,
origano,
bosiljak,
so,
biber,
začin od povrća,
ulje.
Posna supa od paprike
Sastojci za posnu supu od paprike: 2 kašike maslinovog ulja, plus još malo za preliv, 1 crni luk srednje veličine i iseckan, velika očišćena i iseckana šargarepa, kašičica soli, 4 iseckana čena belog luka, kašika paradajza iz tube, 4 velike crvene mesnate paprike očišćene od semenki i isečene na velike kocke, 2 kašičice aleve paprike, 2 veća crvena krompira, oguljena i isečena na kocke, malo lovorovog lišća, peršuna i majčine dušice, sveže mleveni biber, malo bosiljka ili majčine dušice, povrtna kocka za supu.
Posni paprikaš sa patlidžanom i tikvicama
Sastojci za posni paprikaš sa patlidžanom i tikvicama:
1 veći patlidžan isečen na kockice,
0,5 dl maslinovog ulja,
2 glavice crnog luka iseckanog na kockice,
5 čenova belog luka sitno iseckanog,
100 g integralnog pirinča,
1 srednja tikvica oljuštena i iseckana na kockice,
1 babura iseckana na komadiće,
3 veća paradajza iseckana na kockice,
1 dl crnog vina,
5 dl vode,
1/2 kašičice soli,
1/4 kašičice tucane crvene paprike,
2 kašike svežeg bosiljka sitno iseckanog,
2 kašike svežeg peršuna sitno iseckanog,
2 kašičice svežih listića ruzmarina.
Baget sa paradajzom i bosiljkom
Sastojci za baget sa paradajzom i bosiljkom:
15 mini paradajza,
12 liski bosiljka isečenog na trakice,
2 čena belog luka, mrvljenog,
1 kašika crnog luka u prahu,
1 kašičica maslinovog ulja,
1 kašičica soja sosa,
1 kašičica crnog bibera,
francuski baget hleb 1/2, tanko sečen.
Posna musaka od krompira i jabuka
Sastojci za posnu musaku od krompira i jabuka:
500 g očišćenog krompira,
500 g očišćenih jabuka,
6 kašika ulja,
1 veća glavica crnog luka,
1 ravna kašičica suvog bosiljka,
2 dl belog vina,
1 dl vode,
1 kašičica šećera,
so,
mešavina začina,
biber.
Posna salata sa škampima
Sastojci za posnu salatu sa škampima:
30-tak škampa,
1/2 kg spanaća,
1 crveni luk,
90 ml maslinovog ulja,
2 slatke crvene paprike,
2 veća čena belog luka,
3 kašike sirćeta,
125 grama seckanog svežeg bosiljka ili peršuna,
malo narendane limunove kore,
so i biber.