2 kašike maslinovog ulja, plus još malo za preliv,
1 crni luk srednje veličine i iseckan,
velika očišćena i iseckana šargarepa,
kašičica soli,
4 iseckana čena belog luka,
kašika paradajza iz tube,
4 velike crvene mesnate paprike očišćene od semenki i isečene na velike kocke,
2 kašičice aleve paprike,
2 veća crvena krompira, oguljena i isečena na kocke,
malo lovorovog lišća, peršuna i majčine dušice,
sveže mleveni biber,
malo bosiljka ili majčine dušice,
povrtna kocka za supu.
Posna supa od paprike se priprema na sledeći način:
Na srednjoj vatri ugrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi, dodajte crni luk i šargarepu, kuvajte uz često mešanje, dok luk ne omekša, pa dodajte pola kašičice soli.
Nastavite da kuvate pa posle pet minuta dodajte beli luk i paradajz iz tube.
Mešajte minut-dva, dok beli luk ne pusti miris i paradajz ne dobije tamniju boju, pa dodajte papriku, biber i preostalu so. I dalje kuvajte uz često mešanje, dok paprike ne omekšaju, pa dodajte krompir, povrtnu kocku za supu, zeleniš i ostavite da supa ključa.
Dodajte još soli po ukusu, poklopite i dalje kuvajte na niskoj temperaturi oko sat vremena, uklonite zeleniš iz šerpe, skinite šerpu sa šporeta i izmiksajte sadržaj supe, procedite ga kroz cediljku gurajući sadržaj kašikom u drugu šerpu.
Dodajte so i biber po želji i servirajte.
Preko pospite svež bosiljak ili majčinu dušicu, pa dodajte još nekoliko kapi maslinovog ulja u svaki tanjir.
Sastojci za posnu salatu od krompira i mrkve:
1/2 kg krompira,
200 g senfa,
4 manje glavice crnog luka,
može jedna do dve mrkve, a može i bez nje.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više