Sastojak: crni luk
Posne šnicle od povrća sa sojom
Sastojci za posne šnicle od povrća sa sojom:
250 g sojinih ljuspica,
2 krompira,
1 šargarepa,
1 glavica crnog luka,
80 g brašna,
50 g margarina,
100 g prezli,
2 dl ulja,
1 čen belog luka,
malo muskantnog orašćića,
peršun,
biber,
so.
Šampinjoni na žaru
Sastojci za šampinjone na žaru:
1 kg šampinjona,
3 glavice crnog luka,
2 ljute papričice,
ulje,
so.
Punjeni šaran
Sastojci za punjenog šarana:
4 očišćena šarana srednje veličine,
200 g pirinča,
2 manje glavice luka,
veći koren celera sa listovima,
100 ml belog vina,
4 "čeri" paradajza za dekoraciju,
ulje,
so,
biber.
Marinirani smuđ
Sastojci za mariniranog smuđa:
4 fileta smuđa,
300 g pirinča,
400 g paradajza,
veća glavica luka,
4 kašike ulja,
50 g margarina,
veza peršuna,
50 ml belog vina,
dva-tri čena belog luka,
limun,
so,
biber.
Posna krem supa od tikvica
Sastojci za posnu krem supu od tikvica:
1 kg tikvica,
kašika maslinovog ulja,
glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1/2 kašike karija,
kocka za supu od povrća,
so i biber po ukusu,
kašika iseckanog svežeg peršuna,
krutoni (tost) za dekoraciju.
Posna salata sa tunjevinom
Sastojci za posnu salatu sa tunjevinom:
200 g posnih makarona,
200 g posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine,
1 struk mladog crnog luka,
1 struk mladog belog luka,
2 kašike susama,
malo ljute papričice,
so,
biber,
origano.
Posni rolat sa somovinom i oslićem
Sastojci za posni rolat sa somovinom i oslićem:
1 kg fileta somovine,
500 g fileta oslića,
300 g obarenog pirinča,
1 veći struk praziluka,
1 veća glavica crnog luka,
5 čena belog luka,
so,
biber,
začin,
1 kašičica sode bikarbone,
2 fileta pečene crvene paprike,
200 g posnog dimnjenog kačkavalja,
300 g pečuraka,
ulje.
Posni rolat sa šampinjonima
Sastojci za posni rolat sa šampinjonima:
500 g tankih kora za pitu,
800 g šampinjona,
2 glavice srednje crnog luka,
1 dl ulja,
500 g biljnog kačkavalja,
400-500 g kečapa,
origano.
Posna čorba od krompira
Sastojci za posnu čorbu od krompira:
500 g krompira,
2 šargarepe,
1 glavica crnog luka,
peršunov list,
2 sveže paprike,
2 paradajza ili 1 šolja paradajz pirea,
2 šoljice ulja,
vegeta,
biber,
so,
aleva paprika,
1 kašika brašna.
Punjeni šaran sa orasima
Za šaran punjen orasima potrebno je: šaran od 1,5 do 2 kg, šolja seckanih oraha, 2 glavice luka, ulje, mlevena paprika, so, biber