POSNA JELA SA SASTOJKOM: crni luk
Punjene lignje
Sastojci za punjene lignje:
1 kg lignji,
1 šolja barenog pirinča,
2 glavice crnog luka,
peršunov list,
1/2 čaše ulja,
3 zrela paradajza,
1/3 čaše crnog vina,
so.
Dagnje na buzari
Sastojci za dagnje na buzari:
600-700 gr dagnji u školjki,
5 dl belog vina,
malo maslinovog ulja,
1 mala glavica crnog luka, sitno iseckanog,
2-3 čena belog luka, sitno iseckanog,
2 lovorova lista,
biber u zrnu, so ili vegeta,
sveže iseckan peršun.
Posna sarma od kiselog kupusa
Sastojci za posnu sarmu od kiselog kupusa:
2-3 glavice kiselog kupusa,
1 kg pirinča, probranog i opranog,
1 kg crnog luka, sitno iseckanog,
3-4 šargarepe, sitno izrendane,
1 koren peršuna, sitno izrendan,
3-4 cena belog luka, sitno iseckan,
5-6 listova lovora,
biber,
ulje,
so,
aleva paprika.
Posni pasulj prebranac
Sastojci za posni pasulj prebranac:
400 gr pasulja,
3 glavice luka,
1 šargarepa,
so,
biber,
ulje.
Ragu od boranije
Sastojci za ragu od boranije:
1 kg boranije,
2 glavice crnog luka,
3/4 šolje ulja,
1,5 šolja kaše od paradajza,
peršunov list,
1-2 krompira,
biber,
so.
Posna čorba od praziluka
Sastojci za posnu čorbu od praziluka:
2 praziluka,
1 glavica crnog luka,
300-400 gr krompira,
so,
biber,
lovorov list,
sok od pola limuna,
kašika brašna.