Sastojak: crvena paprika
Zimnica: Ajvar
Sastojci za ajvar:
5 kg crvene paprike,
2 kg patlidžana,
2,5 l vode,
0,5 l ulja,
1 glavica belog luka,
3 dl alkoholnog sirćeta,
so,
šećer,
biber,
po želji ljuta papričica.
Zimnica: Barene paprike
Sastojci za barene paprike:
5 kg žute i crvene paprike,
3 l vode,
500 ml vinskog sirćeta,
200 g soli,
250 g šećera,
1 kesica bibera u zrnu,
1/2 vezice peršuna,
po želji beli luk.
Mediteranska salata
Sastojci za mediteransku salatu:
2 paradajza,
2 krastavca,
2 konzervirane crvene paprike,
200 g prokelja,
zelena salata,
glavica luka,
100 g zelenih maslinki,
origano,
1 kuvani krompir,
so,
crni biber.
10 posnih salata koje morate probati
Ovo su recepti za pripremu deset posnih salata koje morate probati: 10. Salata od pasulja na kosovski način 9. Francuska salata 8. Salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom 7. Mornarska salata...
Posne sarme u bundevi
Sastojci za posne sarme u bundevi:
bundeva srednje veličine,
glavica kiselog kupusa,
200 g pirinča,
3-4 kašike ulja,
glavica luka,
2 šargarepe,
2 crvene paprike,
veza peršuna,
2 kašike paradajz pirea,
so,
biber.
Zapečene sardele
Sastojci za zapečene sardele:
1,2 kg svežih sardela,
2 kašike kapra,
1 veza peršuna,
2 čena belog luka,
1 limun,
2 crvene paprike,
2 grančice majčine dušice,
500 g krompira,
ulje,
so,
biber.
Posni rolat sa somovinom i oslićem
Sastojci za posni rolat sa somovinom i oslićem:
1 kg fileta somovine,
500 g fileta oslića,
300 g obarenog pirinča,
1 veći struk praziluka,
1 veća glavica crnog luka,
5 čena belog luka,
so,
biber,
začin,
1 kašičica sode bikarbone,
2 fileta pečene crvene paprike,
200 g posnog dimnjenog kačkavalja,
300 g pečuraka,
ulje.
Pikantni ajvar
Sastojci za pikantni ajvar:
5 kg crvene paprike,
2,5 kg patlidžana,
12 čenova belog luka,
2,5 kg mesnatog paradajza,
3 dl ulja,
2,5 dl vinskog sirćeta,
3 feferone,
40 g soli,
20 g suvih začina,
80 g šećera,
2 kašike peršuna.
Posna salata sa paprikom
Sastojci za posnu salatu sa paprikom: po jedna velika crvena i žuta paprika, 150 g crnog pasulja iz konzerve, glavica crvenog luka, sok od...
Gaspačo od lubenice sa ukusom limete
Sastojci za gaspačo od lubenice:
4 kriške lubenice,
crvena paprika isečena na kockice,
šolja iseckanog paradajza,
šolja iseckanog krastavca,
šolja crvenog luka sitno naseckanog,
pola šolje korijandera,
pola šolje nane,
čili papričica,
2 čena belog luka,
sok od po jednog limuna i limete,
pola kašike kumina,
sveže mleveni crni biber,
morska so.