Sastojak: kvasac
Posna štrudla sa džemom
Sastojci za posnu štrudlu sa džemom:
600 g brašna,
2 dcl ulja,
4 kašičice šećera,
1 vanilin šećer,
narendana korica limuna,
sveži kvasac,
4 čaše kisele vode,
džem po želji.
Posna pogača uvijača
Sastojci za posnu pogaču uvijaču:
kisela voda 300 ml,
ulje 100 ml,
šećer 1 kašičica,
so 1 kašičica,
brašno 600 g,
kvasac 35 g,
margarin 100 g.
Posna pizza
Sastojci za posnu pizzu:
Za testo:
450 g brašna,
280 ml vode,
70 ml ulja,
1/2 kockice kvasca,
1,5 kašičica soli,
1 kašičica šećera.
Za fil:
2 kašike kečapa,
2 kašike ajvara,
100 g maslinki,
100 g šampinjona,
1/2 glavice crnog luka,
3 veća kisela krastavčića,
1 manja, sveža paprika,
50 g kukuruza šećerca,
2 veće konzerve tunjevine u komadima,
300 g biljnog kačkavalja,
1 kesica origana.
Posni hleb sa lukom
Sastojci za posni hleb sa lukom:
250-300 g crnog luka,
2 kašike ulja,
1 kašika suvog kvasca,
1 kašika šećera,
350 ml tople vode,
400-500 g brašna,
1 kašika soli,
malo bibera.
Posna pogača sa tunjevinom
Sastojci za posnu pogaču sa tunjevinom:
500 g brašna,
15 g kvasca,
3,5 dl vode,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašičice soli,
3 vezice mladog crnog luka,
200 g crnih maslina,
200 g tunjevine iz konzerve,
6 koktel paradajza,
kašičica peršuna,
sok od pola limuna,
3 kašičice maslinovog ulja.
Posna štrudla sa makom ili orasima
Sastojci za posnu štrudlu sa makom ili orasima:
Za testo:
400 g brašna,
80 g margarina,
60 g šećera,
2,5 dl mlake pouljene vode,
kora od limuna,
20 g kvasca,
so.
Fil za štrudlu sa makom:
300 g maka,
2 dl mlake pouljene vode,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kašičica cimeta,
rum po želji,
kora od limuna.
Fil za štrudlu sa orasima:
500 g oraha,
100 g šećera,
2 dl mlake pouljene vode,
80 g suvog grožđa,
cimet,
rum,
šećer u prahu za posipanje.
Hleb sa ruzmarinom
Sastojci za hleb sa ruzmarinom:
1 glavica belog luka,
20 g svežeg kvasca,
100 ml tople vode,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
200 g crnog brašna,
300 g belog brašna,
2 kašike ulja,
ruzmarin,
topla voda po potrebi.
Posna štrudla na vodi
Sastojci za posnu štrudlu na vodi:
1 kg brašna,
1 pakovanje kvasca,
pekmez,
1 vanilin šećer,
1 kafena kašika soli,
prstohvat ili dva praška za pecivo,
1 limun,
voda,
šećer u prahu.
Posne crno bele kiflice
Sastojci za posne crno bele kiflice:
Za testo:
250 ml tople vode,
50 g svežeg kvasca,
250 ml ulja,
600 g brašna,
3 kašike kakaoa,
3 kašike brašna,
džem.
Za sirup:
350 g šećera,
350 ml vode,
vanila.
Posne piroške sa sojinim sirom
Sastojci za posne piroške sa sojinim sirom:
1 kg belog brašna,
20 g suvog kvasca,
sojin (tofu) sir,
so,
šećer,
mlake voda,
ulje za prženje.