POSNA JELA SA SASTOJKOM: limun
Mornarska salata
Sastojci za mornarsku salatu:
12 sardela iz salamure (ili konzerve),
3 sveže crvene paprike,
200 g spanaća,
1 krastavac (može i kiseli),
2 glavice crnog luka,
šaka maslina,
6 paradajza,
2-3 čena belog luka,
1 limun i sok od 1 limuna,
4 kašike maslinovog ulja,
100 g boranije,
kapar,
majoran,
biber,
so.
Pikantni celer sa jabukama
Sastojci za pikantni celer sa jabukama:
2 veća korena celera,
3 kisele jabuke,
200 g jezgra oraha,
2 šolje posnog majoneza,
1 limun,
origano,
biber,
so.
Riba u vinu
Sastojci za ribu u vinu:
1 kg ribe,
so,
ulje,
limun,
2 čaše belog vina.
Posna salata od hobotnice
Sastojci za posnu salatu od hobotnice:
1 kg hobotnice,
3 čena belog luka,
mladi luk ili praziluk,
1 lovorov list,
šaka seckanog peršuna,
1 limun,
maslinovo ulje,
biber,
so.
Posna salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom
Sastojci za posnu salatu od spanaća sa kukuruzom i šargarepom:
300 g spanaća,
200 g kukuruza šećerca,
2 šargarepe,
2 limuna,
½ kašike selena,
so,
1,5 kašika maslinovog ulja.
Posna suva pita
Sastojci za posnu suvu pitu:
500 g tankih kora,
500 g mlevenih oraha,
150 g suvog grožđa,
500 g šećera,
malo ulja,
limun,
malo vode.
Pastrmka sa bademima
Sastojci za pastrmku sa bademima:
4 komada pastrmki,
100 g badema,
100 g margarina,
so,
100 g limuna,
30 g brašna.
Marinirana skuša
Sastojci za mariniranu skušu:
500 g skuše,
2 limuna,
1 dl maslinovog ulja,
300 g tikvica,
so.
Kečiga u vinu sa krompirom
Sastojci za kečigu u vinu sa krompirom:
1 kg kečige,
začin od povrća,
belo vino,
krompir,
limun,
peršun,
so.
Riblja pašteta
Sastojci za riblju paštetu:
3 konzerve tunjevine,
3 čena belog luka,
1 veći krompir,
1 šargarepa,
1 crni luk,
limun,
peršun,
biber,
so.