Sastojak: limun
Posna šarena salata
Sastojci za posnu šarenu salatu:
čaša od jogurta kus-kusa (može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane),
čaša vode,
kašičica soli,
konzerva od 400 g crvenog pasulja, krupnog zrna,
konzerva od 400 g kukuruza šećerca,
pola glavice crvenog luka,
pola veze peršuna,
ljuta papričica.
Kuvane jabuke sa suvim grožđem
Sastojci za kuvane jabuke sa suvim grožđem:
800 g jabuka,
300 g šećera,
2 limuna,
300 g suvog grožđa,
cimet,
manje od pola kašičice gustina.
Dimljeni losos i špargla
Sastojci za dimljeni losos i šparglu:
6 komada dimljenog lososa,
18 kuvanih zelenih špargli,
3 parčeta tosta,
1 dl ulja,
1/2 limuna,
2 kašike senfa,
1 glavica crnog luka.
Mornarska salata
Sastojci za mornarsku salatu:
12 sardela iz salamure (ili konzerve),
3 sveže crvene paprike,
200 g spanaća,
1 krastavac (može i kiseli),
2 glavice crnog luka,
šaka maslina,
6 paradajza,
2-3 čena belog luka,
1 limun i sok od 1 limuna,
4 kašike maslinovog ulja,
100 g boranije,
kapar,
majoran,
biber,
so.
Pikantni celer sa jabukama
Sastojci za pikantni celer sa jabukama:
2 veća korena celera,
3 kisele jabuke,
200 g jezgra oraha,
2 šolje posnog majoneza,
1 limun,
origano,
biber,
so.
Riba u vinu
Sastojci za ribu u vinu:
1 kg ribe,
so,
ulje,
limun,
2 čaše belog vina.
Posna salata od hobotnice
Sastojci za posnu salatu od hobotnice:
1 kg hobotnice,
3 čena belog luka,
mladi luk ili praziluk,
1 lovorov list,
šaka seckanog peršuna,
1 limun,
maslinovo ulje,
biber,
so.
Posna salata od spanaća sa kukuruzom i šargarepom
Sastojci za posnu salatu od spanaća sa kukuruzom i šargarepom:
300 g spanaća,
200 g kukuruza šećerca,
2 šargarepe,
2 limuna,
½ kašike selena,
so,
1,5 kašika maslinovog ulja.
Posna suva pita
Sastojci za posnu suvu pitu:
500 g tankih kora,
500 g mlevenih oraha,
150 g suvog grožđa,
500 g šećera,
malo ulja,
limun,
malo vode.
Pastrmka sa bademima
Sastojci za pastrmku sa bademima:
4 komada pastrmki,
100 g badema,
100 g margarina,
so,
100 g limuna,
30 g brašna.