POSNA JELA SA SASTOJKOM: limun
Kadaif
Sastojci za kadaif:
400 g tankih rezanaca,
150 g biljnog margarina,
300 g šećera,
200 g oraha,
50 g suvog grožđa,
1 limun.
Posna tanjir pita sa višnjama
Sastojci za posnu pitu sa višnjama:
Za biskvit:
2 šolje brašna (šolja od 2 dl),
1 šolja narendanog biljnog margarina,
1 dl mlake vode,
malo soli.
Za nadev:
500 g očišćenih višanja,
1/2 šolje šećera,
1/2 limuna (sok i kora),
2 kašike brašna,
prah šećer,
komadić margarina.
Pastrmka u vinu
Sastojci za pastrmku u vinu:
1 kg pastrmke,
belo vino,
lovorov list,
brašno,
ulje,
limun,
so.
Šaran sa povrćem
Sastojci za šarana sa povrćem:
šaran,
povrće po želji (luk, šargarepa, krompir),
so,
biber,
začin od povrća,
ulje,
limun.
Posna suva pita od oraha
Sastojci za posnu suvu pitu od oraha:
1 kg tankih kora za pitu,
100 g mlevenih oraha,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
kesica cimeta.
Za preliv:
750 g šećera,
limun.
Lažna riba
Sastojci za lažni ribu:
4 veća krompira,
2 konzerve tunjevine u komadima,
300 g posnog majoneza,
2 lista zelene salate,
limun,
so,
biber.
Posna salata od spanaća i borovnica
Sastojci za posnu salatu od spanaća i borovnica:
200 g mladog spanaća,
veća jabuka,
5 zrna oraha,
šaka suncokretovog semena,
150 g borovnica,
kašičica meda,
kašičica ljutog senfa,
limun,
1 dl jabukovog sirćeta,
maslinovo ulje,
so i biber.
Posna šarena salata
Sastojci za posnu šarenu salatu:
čaša od jogurta kus-kusa (može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane),
čaša vode,
kašičica soli,
konzerva od 400 g crvenog pasulja, krupnog zrna,
konzerva od 400 g kukuruza šećerca,
pola glavice crvenog luka,
pola veze peršuna,
ljuta papričica.
Kuvane jabuke sa suvim grožđem
Sastojci za kuvane jabuke sa suvim grožđem:
800 g jabuka,
300 g šećera,
2 limuna,
300 g suvog grožđa,
cimet,
manje od pola kašičice gustina.
Dimljeni losos i špargla
Sastojci za dimljeni losos i šparglu:
6 komada dimljenog lososa,
18 kuvanih zelenih špargli,
3 parčeta tosta,
1 dl ulja,
1/2 limuna,
2 kašike senfa,
1 glavica crnog luka.