Sastojak: origano
Posne sarme sa pečurkama
Sastojci za posne sarme sa pečurkama:1 šolja pirinča,2 šolje vode,1 kašika maslinovog ulja,1 crni luk, sitno iseckan,2 čena belog luka,2 šolje sitno šampinjona ili drugih pečuraka,1/2 šolje pasiranog paradajza,1 kašičica sušenog origana,so i biber po ukusu,1 glavica kiselog kupusa (ili kisela zelena paprika).
Posne špagete u crnom vinu
Sastojci za posne špagete u crnom vinu:250g posnih špageta,2 kašike maslinovog ulja,1 crni luk, sitno iseckan,2 čena belog luka, sitno iseckana,1/2 šolje crnog vina,1 konzerva pasiranih paradajza (oko 400g),1 kašičica sušenog bosiljka,1/2 kašičice sušenog origana,so i biber po ukusu,sveži peršun za dekoraciju.
Posna pica sa tofu sirom
Sastojci za posnu picu sa tofu sirom:Za testo:2 šolje brašna,1 kesica suvog kvasca,1 kašičica šećera,1/2 kašičice soli,2/3 šolje tople vode,2 kašike maslinovog ulja.Za tofu sir:1/2 bloka (oko 200g) posnog tofua, izmrvljenog,2 kašike limunovog soka,1 kašika maslinovog ulja,1/2 kašičice sušenog origana,so i biber po ukusu.Za premaz i nadev:1/2 šolje posne paradajz paste,1/2 kašičice sušenog origana,1/2 kašičice sušenog bosiljka,so i biber po ukusu,povrće po izboru (npr. paradajz, paprika, crni luk, masline).
Posne njoke u paradajz sosu sa povrćem
Sastojci za posne njoke u pardajz sosu sa povrćem:500g posnih njoka,2 kašike maslinovog ulja,1 crni luk, 2 čena belog luka,1 crvena paprika,1 šargarepa, 1 tikvica,so i biber,sveži začini.Za sos:1 konzerva pasiranih paradajza,2 kašike paradajz pirea,1 kašika maslinovog ulja,1 crni luk,2 čena belog luka, 1 kašičica sušenog origana,1/2 kašičice sušenog bosiljka,so i biber.
Posni preliv sa paradajzom
Sastojci za posni preliv sa paradajzom:2 šolje pasiranih paradajza,1 crni luk, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, 1 šolja seckanog crvenog bibera,2 kašike maslinovog ulja,1 kašika šećera (ili zamena po izboru),1 kašičica sušenog origana,1/2 kašičice sušenog bosiljka,so i biber,svež peršun ili bosiljak za dekoraciju.
Posna tofu salata
Sastojci za posnu tofu salatu:400g domaćeg tofu sira(može i kupovni),1 veći krastavac,2 veća paradajza,1 veća crvena paprika,1 srednji crveni luk,150g crnih maslina bez koske,maslinovo ulje,so,origano.
Posni amarant sa umakom od šampinjona
Sastojci za posni amarant sa umakom od šampinjona:1 šolja semenki amaranta,200g šampinjona,1 kašika maslinovog ulja,1 glavica crnog luka,2 čena belog luka,300g spanaća,2 oljuštena paradajza,bosiljak,origano,so,mleveni crni biber.
Posno seosko meso
Sastojci za posno seosko meso:250g soje u komadićima,600g šampinjona,3 glavice crnog luka,200ml kečapa,250ml vode,origano,celerov list,so,mleveni biber.
Sardine na dalmatinski način
Sastojci za sardine na dalmatinski način:500g sardina,2 limuna,vezica peršuna,origano,so,čen belog luka,margarin,ulje.
Posne lignje iz rerne (kao pohovane)
Sastojci za posne lignje iz rerne:500g lignji,šolja ipo prezli,peršun,sok od limuna,kora od limuna,so,maslinovo ulje,origano.Za sos:2 kašike posnog majoneza,kasičica senfa,čili u prahu,origano.