- Advertisement -
Sastojci za posnu musaku od sočiva i spanaća:
- 1 šolja sočiva (crvena ili smeša),
- 2 šolje svežeg spanaća,
- 2 šolje krompira,
- 1 crni luk,
- 2 čena belog luka,
- 1 šolja paradajz sosa,
- 1/2 šolje integralnog pirinča,
- 2 kašičice suvog origana,
- 1 kašičica suve majčine dušice,
- so i biber po ukusu,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 4 šolje posnog povrćnog bujona.
Bešamel sos:
- 2 šolje posnog sojinog mleka,
- 3 kašike integralnog brašna,
- 3 kašike posnog biljnog margarina,
- prstohvat muskatnog oraščića,
- so i biber po ukusu.
Posna musaka od sočiva i spanaća se priprema na sledeći način:
- Skuvajte sočivo prema uputstvima na pakovanju. Ocedite višak vode.
- Na srednje jakoj vatri, u velikom tiganju, dinstajte crni i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.
- Dodajte iseckan spanać u tiganj i mešajte dok ne povene. Zatim dodajte paradajz sos, origano, majčinu dušicu, so i biber. Kuvajte još nekoliko minuta.
- U drugom tiganju, propržite tanke kolutove krompira na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.
- U vatrostalnu posudu ređajte red krompira, pa red sočiva i spanaća. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
- U malom loncu, na srednje jakoj vatri, otopite biljni margarin, dodajte brašno i pržite kratko. Postepeno dodajte posno sojino mleko uz stalno mešanje da biste izbegli grudvice. Kuvajte dok ne dobijete gust sos. Dodajte muskatni oraščić, so i biber po ukusu.
- Prelijte musaku pripremljenim bešamel sosom.
- Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, dok ne postane zlatno smeđa.
- Ostavite musaku da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite toplu i uživajte!
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posna musaka od sočiva i spanaća
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -