Posna musaka od sočiva i spanaća

1051
- Advertisement -

Posna musaka od sočiva i spanaća

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sastojci za posnu musaku od sočiva i spanaća:

  • 1 šolja sočiva (crvena ili smeša),
  • 2 šolje svežeg spanaća,
  • 2 šolje krompira,
  • 1 crni luk,
  • 2 čena belog luka,
  • 1 šolja paradajz sosa,
  • 1/2 šolje integralnog pirinča,
  • 2 kašičice suvog origana,
  • 1 kašičica suve majčine dušice,
  • so i biber po ukusu,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 4 šolje posnog povrćnog bujona.

Bešamel sos:

  • 2 šolje posnog sojinog mleka,
  • 3 kašike integralnog brašna,
  • 3 kašike posnog biljnog margarina,
  • prstohvat muskatnog oraščića,
  • so i biber po ukusu.

Posna musaka od sočiva i spanaća se priprema na sledeći način:

  1. Skuvajte sočivo prema uputstvima na pakovanju. Ocedite višak vode.
  2. Na srednje jakoj vatri, u velikom tiganju, dinstajte crni i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.
  3. Dodajte iseckan spanać u tiganj i mešajte dok ne povene. Zatim dodajte paradajz sos, origano, majčinu dušicu, so i biber. Kuvajte još nekoliko minuta.
  4. U drugom tiganju, propržite tanke kolutove krompira na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.
  5. U vatrostalnu posudu ređajte red krompira, pa red sočiva i spanaća. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke.
  6. U malom loncu, na srednje jakoj vatri, otopite biljni margarin, dodajte brašno i pržite kratko. Postepeno dodajte posno sojino mleko uz stalno mešanje da biste izbegli grudvice. Kuvajte dok ne dobijete gust sos. Dodajte muskatni oraščić, so i biber po ukusu.
  7. Prelijte musaku pripremljenim bešamel sosom.
  8. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, dok ne postane zlatno smeđa.
  9. Ostavite musaku da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite toplu i uživajte!
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna musaka od sočiva i spanaća
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -