Sastojak: peršun
Posna sarma sa pšenicom i orasima
Sastojci za posnu sarmu sa pšenicom i orasima: 1 veća glavica (oko 3kg) kiselog kupusa, 2 veće glavice crnog luka, 2 srednja struka praziluka, 4 veće šargarepe, 2 srednja krompira, 160g pirinča, 150g crvene soje, 3 veća čena belog luka, 1 vezica peršuna, 4 kašike suvih pšeničnih klica, 100g mlevenih oraha, 50g korena celera, 3cm svežeg korena đumbira, 100ml pasiranog paradajza, 2 kašike aleve paprike, 1 kašičica mlevenog bibera, 4 kašičice suvog biljnog začina.
Posna kinoa salata
Sastojci za kinoa salatu: 150g kinoe, 350ml vode, malo soli, 1 crvena paprika, 1 krastavac, 3 mlada crna luka, malo peršuna, maslinovo ulje, so i biber, sok od limuna.
Posni gulaš sa šampinjonima
Sastojci za posni gulaš sa šampinjonima: 500g šampinjona, 2 glavice crnog luka, 1 šargarepa, 1 čen belog luka, 1 sveža babura paprika (može i zamrznuta), ulje, suvi začin, so i biber, peršun, 2 kašike paradajz pelata ili 1dl soka od paradajza.
Lepinje iz tiganja
Sastojci za lepinje iz tiganja: 400-450g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1.5 kašičica soli, 3 kašike ulja, 1 šolja hladne vode, dodaci po želji: seckana pera mladog luka, vlašac, peršun, ulje za prženje.
Fileti oslića u marinadi od senfa
Sastojci za filete oslića u marinadi od senfa: 1kg oslić fileta, 100g senfa, 200ml belog vina, 5ml maslinovog ulja, sok iz dva veća limuna, 1 puna kašičica soli, pola kašičice bibera, 1 kašičica suvog timijana, 2 kašike svežeg peršunovog lista, 6-7 čena belog luka.
Posna maneštra od mahunarki
Sastojci za posnu maneštru od mahunarki: 100g zelene leće, 100g leblebija iz konzerve, 100g pasulja, 100g korena celera, 150g šargarepe, 100g luka, 2 čena belog luka, 800g paradajz pelata, 50ml maslinovog ulja, 2 lista lovora, ½ vezice peršunovog lista, 2 kašičice suvog začina.
Posna slana bajadera
Sastojci za posnu slanu bajaderu: 800g posnog kačkavalja, 200g margarina, 50g prezli, 100g pečenog susama, 200g šampinjona, 2 kašike ulja, so, 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 kisela krastavčića, 1/2 kašićice aleve paprike, 1 kašika seckanog peršuna, po potrebi belo vino.
Oslić u kremastom sosu
Sastojci za oslić u kremastom sosu:
1kg oslića,
100g brašna,
dve kriške dvopeka,
100g badema,
peršun,
1 kašika bosiljka,
pola kašike krupne soli,
2 kašike rendanog biljnog kačkavalja,
3 čena belog luka,
pola kašike šećera,
1 kašika zrna kapara,
200ml belog vina,
maslinovo ulje,
so,
mleveni crni biber.
Posna čorba od morskih plodova sa vinom
Sastojci za posnu čorbu od morskih plodova sa vinom: 100g margarina, 1 kašičica semena komorača, 1,5 šolja kukuruza, ½ kašičice timijana, ½ kašičice komorača, 1 lovorov list, 1 crni luk, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 1 čen belog luka, 3/4 šolje brašna, 1 šolja belog vina, 1 kesa smrznutih morskih plodova, 1 limun, 300g fileta po želji, 1,5 šolja posne pavlake za kuvanje, 1,5l ribljeg bujona, peršun.
Luk punjen pasuljem
Sastojci za luk punjen pasuljem: 10 glavica crnog luka, 150g sitnog pasulja, 1 šargarepa, 200g paradajza, 2 čena belog luka, 1 kašičica sirćeta, peršun, mešavina začina, biber.